Het vertrouwen in een goede afloop van het seizoen is gering.
Het vertrouwen in een goede afloop van het seizoen is gering. (Foto: Peter Visser)

Enquête: Meerderheid NAC-fans verwacht degradatie

  Sport

BREDA - Het vertrouwen van NAC-fans in een goede afloop van dit seizoen is gering. Bijna 40 procent (39,8) van de deelnemers aan de enquête die BredaVandaag en B-Side Rats deze week hebben gehouden, denkt dat de ploeg direct degradeert. Nog eens 21,5 procent denkt dat dit via de nacompetitie gebeurt.


Door redacties BredaVandaag en B-Side Rats

Het clubje optimisten onder de fans is klein. 10,7 procent denkt dat NAC zich nog boven de nacompetitiestreep weet te spelen. 28 procent verwacht dat NAC wel in de nacompetitie terecht komt, maar dat het zich via dit toetje weet te handhaven. Aan de gezamenlijke enquête deden ruim duizend lezers van beide sites mee. 69,2 procent van de deelnemers heeft een seizoenskaart, de rest niet.

Vier keer winst
Onderdeel van de vragenlijst was om voor de resterende wedstrijden aan te geven of NAC deze gaat winnen. De winstkansen in de meeste wedstrijden komen overeen met het vertoonde spel en de resultaten tot op heden. Echt overtuigd van winst zijn de fans alleen als FC Emmen op bezoek komt. Verder gaat NAC de winst pakken in de thuiswedstrijden tegen FC Groningen, VVV, en PEC Zwolle.  

Kansloos
Er is ook een categorie wedstrijden waarin NAC kansloos geacht worden. Fans verwachten dat NAC tegen AZ en Feyenoord hard onderuit gaat. In de uitwedstrijden tegen Ajax, Vitesse, PSV, Heracles en SC Heerenveen keert NAC volgens de deelnemers aan de enquête zeker ook niet met de drie punten terug naar Breda.

Twijfelgevallen
Bij drie wedstrijden is er geen eenduidige voorspelling. FC Utrecht, Excelsior en Fortuna Sittard zijn twijfelgevallen. Tegen Utrecht is er wel vertrouwen. Een kleine meerderheid denkt aan een gelijkspel, daarna volgt een winstverwachting. Tegen Excelsior denkt een minimale meerderheid aan verlies, met slechts een paar stemmen meer dan degene die denken aan een gelijkspel. Tegen Fortuna Sittard is er een minimale meerderheid die denkt aan een gelijkspel, gevolgd door verlies.


Zeker nacompetitie

Dat leidt tot nog 14 punten in de rest van het seizoen. NAC zou daarmee op 30 punten komen te staan. Dat zou de afgelopen twee seizoenen voldoende zijn geweest om aan directe degradatie te ontsnappen, ondanks wat de grootste groep denkt. Nacompetitie lijkt wel een zekerheidje. In het seizoen 2017/2018 degradeerde Twente direct met 24 punten. Sparta en Roda speelden nacompetitie met 27 en 30 punten. Een jaar eerder degradeerde Go Ahead met 23 punten direct en gingen NEC en Roda JC met 33 en 34 punten de nacompetitie in.

In de afgelopen twee seizoenen had de nummer vijftien minimaal 34 punten nodig voor directe handhaving. Maar het kan natuurlijk ook gewoon helemaal anders lopen, want zoals F2 het zegt op B-Side Rats: "Alsof NAC ooit te voorspellen is. Wedstrijden waar je de 3 punten van tevoren al telt, worden verloren en als je denkt er met een nulletje of 7 af te gaan pakken ze een resultaat."

Vertrouwen in trainer en aandeelhouders
Ook vroegen we naar het vertrouwen in de trainer en de grootaandeelhouders. Op een schaal van 1 tot 5 (1 helemaal niet, 5 heel erg) kozen de meeste deelnemers voor de middenweg als antwoord op beide vragen. Zowel het vertrouwen in de trainer als in de grootaandeelhouders is overwegend negatief.  

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief