NAC verliest met 0-2 van Ajax.
NAC verliest met 0-2 van Ajax. (Foto: Peter Visser)

Hoeveel punten neemt NAC mee uit Amsterdam?

  Sport

BREDA - Zondagmiddag neemt NAC het in Amsterdam op tegen Ajax. Om 12.15 uur gaat de bal rollen in de Johan Cruijff Arena. Weet NAC te stunten in de hoofdstad?


Het is zondag een jubileumeditie van de duels tussen NAC en Ajax. De twee ploegen nemen het namelijk voor de honderdste keer tegen elkaar op in eredivisieverband. Eerder dit seizoen eindigde het duel in Breda in een 0-3-overwinning voor de Amsterdammers. 

De ploeg uit de hoofdstad wist in de eerdere ontmoetingen 74 keer de winst te pakken. De Bredanaars wonnen negen keer. In de overige zestien ontmoetingen eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Van de laatste achttien onderlinge duels wist NAC geen enkele keer de drie punten te pakken. Veertien keer werd er verloren en vier keer werd het een gelijkspel. In dertien van die achttien keer wist NAC het Amsterdamse net niet te vinden.

De laatste vier doelpunten van de Bredanaars in Amsterdam vielen allemaal ofwel in de eerste tien minuten van het duel ofwel in de laatste vijf minuten van het duel. Dit waren tevens allemaal schoten van buiten het strafschopgebied.

De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag moet zondag oppassen voor de afstandsschoten van de Amsterdammers. Ajax wist dit Eredivisieseizoen van alle teams het vaakst van buiten het strafschopgebied te scoren. Dat lukte de ploeg twaalf keer. NAC kreeg juist de meeste tegengoals van alle teams uit de eredivisie van buiten de zestien. Tien keer moest een doelman van NAC de bal uit het net pakken na een afstandsschot van buiten de zestien.

NAC wacht al dertien uitduels op een zege buiten Breda. Alleen in het seizoen 1983 moest de ploeg langer wachten op een uitzege in de eredivisie. Daar moest de ploeg toen achttien wedstrijden op wachten.

Nieuwkomer Alex Gersbach creëerde in zijn eerste twee wedstrijden voor NAC meteen vier kansen. Na Mikhail Rosheuvel creëert hij daardoor de meeste kansen van alle NAC-spelers. Maar daar tegenover leed hij in twee wedstrijden ook 64 keer balverlies. Dat maakt hem ook meteen de NAC-speler die het meeste balverlies lijdt.

NAC moet het zondag nog steeds zonder de geblesseerde Mitchell te Vrede doen. De verwachting is dat hij in het duel tegen FC Groningen weer inzetbaar is.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief