NAC presenteerde donderdag 28 maart de nieuwe directie. Algemeen directeur Luuc Eisenga en technisch directeur Tom Van Den Abbeele
NAC presenteerde donderdag 28 maart de nieuwe directie. Algemeen directeur Luuc Eisenga en technisch directeur Tom Van Den Abbeele (Foto: Wijnand Nijs)

Ambitieus nieuw directieduo NAC gelooft in handhaving

  Sport

BREDA - Met een NAC-shawl om de schouders en een glimlach op het gezicht presenteerde de nieuwe directie van NAC zich deze donderdag aan de pers. De eerste boodschap van algemeen directeur Luuc Eisenga en technisch directeur Tom Van Den Abbeele: NAC is een club met potentie. Daarnaast geloven beide heren in handhaving.


Van Den Abbeele, die op 15 april officieel begint bij NAC, bekijkt dat laatste vooral mathematisch. "Van wedstrijd tot wedstrijd. Het is lastig om daar nu een voorspelling op los te laten", geeft de Vlaming aan. "Het is nu vooral aan de spelers die het tussen de lijnen moeten doen, en aan de trainer in de voorbereiding. Ik ben daarin klankbord."

Kleinere groep
Wel zette de nieuwe technische man meteen koers voor komend seizoen. "We gaan het met een kleinere groep doen, 25 man. We willen voor kwaliteit gaan, niet voor kwantiteit." De kern van die groep is wat betreft Van den Abbeele niet wezenlijk anders als NAC eredivisie speelt of onverhoopts toch eerste divisie.

Voor de jeugd ligt een grote rol, stelt Van den Abbeele. "Ik vind het belangrijk dat er een goede jeugdwerking is. De bedoeling is jonge mensen te integreren in het elftal. Dat moet gepaard gaan met prestaties." Over de door fans en media bekritiseerde samenwerking met Manchester City hield hij zich op de vlakte. "Het is een fantastische grote club, met veel talenten. Als wij daarvan kunnen profiteren is dat mooi."

Eisenga, die tot begin van dit jaar voor SC Heerenveen actief was als directeur, heeft een duidelijk doel: "NAC moet een stabiele eredivisieclub worden. Dat is de hoofdmoot. Hoe doe je dan dan, dat is de vraag. Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat we in de spiraal naar boven komen." Maar zo, voegde hij meteen toe: "Dat is makkelijk gezegd vanachter de tafel."

Zit muziek in
Kansen ziet hij genoeg. "Breda hoort bij de toptien gemeenten van Nederland, er zit meer in dan er nu uitkomt." Daarbij moet volgens de Fries niet te geringschattend gedaan worden over het budget dat er bij NAC is. "De scheelt echt niet zoveel met Heerenveen. Qua begroting en salarishuis zit er muziek in."

De nieuwe directeur wil zo snel als mogelijk nieuwe verbindingen leggen met de stakeholders, zoals sponsors en supporters. "Maar ook met de gemeente." Een van zijn prioriteiten is gesprekken voeren over het hoofdsponsorschap. Het contract van CM.com loopt af. "Maar de lijst met prioriteiten is wat dat betreft lang."

"NAC is een mooie club, met trouwe supporters en een stad die erachter staat", vat hij de situatie samen. "We gaan met een mooie groep mensen proberen het team beter te maken." Dat gaat met beleid. "Je gaat om met erfgoed in Breda. Dat moet je zorgvuldig doen."

Het moment waarop beiden instappen lijkt niet zo gunstig, als het gaat om vooruit kijken en bouwen. Van den Abbeele vergelijkt het met een huis. "Ik denk dat ik ook namens Luuc spreek als ik zeg dat we houden van een karakteristiek huis, waar iets moois van te maken is. Dit is geen nieuwbouw."     

Zondag speelt NAC om 12.15 uur thuis tegen VVV. Met Van den Abbeele en Eisenga op de tribune? "Jazeker."

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief