NAC verliest op 24 april kansloos van Feyenoord.
NAC verliest op 24 april kansloos van Feyenoord. (Foto: Peter Visser)

Wat staat de directie van NAC te doen voor komend seizoen?

  Sport

BREDA - Na bijna een week schitterend weer, komt het woensdagavond als NAC Feyenoord ontvangt met bakken uit de hemel. Alsof de weergoden huilen om de kansen voor NAC om zich in de eredivisie te handhaven.


En om te huilen is het. “Wij vechten voor jullie, jullie niet voor ons” schreeuwt de tekst op een spandoek bij Vak G. En het hondstrouwe publiek probeert er wat van te maken. Vak G en de B-Side zingen elkaar moed in.

Die zakt na tien minuten al in de schoenen. Grad Damen denkt alle tijd van de wereld te hebben op de rand van de eigen zestien, maar rekent buiten St Juste. Die schiet buiten bereik van Van Leer in de linkerhoek. Na tien minuten staat NAC al weer in de hoek waar het niet wil zitten 0-1. Uiteindelijk speelde Feyenoord met speels gemak naar 0-4.

Op Twitter weten de critici al raad met NAC. “Een ding kan je ze niet verwijten. Ze vechten echt voor de laatste kans tot ze er bij neervallen”, tweet FesBreda. Met daarbij een smiley met een traantje. Het is pure onmacht, zoals al het hele seizoen.

Trieste waarheid is dat NAC na woensdag echt volledig afhankelijk is van de resultaten van Excelsior. Dat speelt donderdag bij ADO Den Haag. Als de Rotterdammers gelijkspelen of winnen is het gebeurd.

Trieste waarheid is ook dat NAC definitief het scenario degradatie uit de kast kan halen. Aan de kersverse directeur Luuc Eisenga de opdracht om de begroting af te stemmen op de eerste divisie. Minder tv-inkomsten, sleuren aan sponsors en hopen dat de supporters zo trouw blijven als na de vorige degradatie. Wat dat betreft is het gedrag van de fans woensdag hoopgevend. Permanent zingend en elkaar uitdagend.

Het scenario degradatie betekent hoogstwaarschijnlijk weer onprettige maatregelen voor het personeel. Na de vorige degradatie leverde directeur Justin Goetzee salaris in, nadat hij verschillende medewerkers de wacht aan had moeten zetten. Na de vorige degradatie keerde NAC ook sneller terug dan gedacht en verwacht...

Technisch directeur Tom Van den Abbeele, koud twee weken in dienst, mag laten zien wat hij in huis heeft. Van de omvangrijke selectie loopt van zestien spelers (!) het contract na dit seizoen af.  En van degene van wie het contract doorloopt, is maar de vraag of NAC ze niet kwijt wil, of dat de contracten clausules bevatten dat ze het contract ontbonden wordt bij degradatie.

Conclusie: Breda ziet komend seizoen - wederom - een heel ander NAC. Op vrijdagavond.

 

FOTOSERIES