Algemeen directeur Luuc Eisenga.
Algemeen directeur Luuc Eisenga. (Foto: Wijnand Nijs)

Begroting NAC omlaag; geen ontslagen kantoor; bezem door spelersgroep

  Sport

BREDA - De degradatie van NAC wordt niet net zo’n bloedbad als vier jaar geleden. Op kantoor tenminste. Want toen kreeg een flink deel van het kantoorpersoneel ontslag. De spelersgroep gaat wel op de schop. “Tom (Van den Abbeele, red.) heeft de bezems al besteld”, stelt directeur Luuc Eisenga sarcastisch.


Dat het kantoorpersoneel nu niet voor zijn baan hoeft te vrezen, komt doordat het team na de degradatie klein is gebleven, zo’n 25 fte.  De opmerking van de bezems is een grap, maar met een serieuze ondertoon. Eisenga herhaalt het deze middag meerdere malen: “Met zo’n begroting en spelersbudget mag je niet degraderen. Dat dat dan wel gebeurt, geeft aan dat er structureel wat fout zit. ”

Doel is promotie
Die fout gaan Eisenga en technisch directeur Tom Van den Abbeele eruit halen, maakt de directeur duidelijk. Doel is promotie. Op een verantwoorde manier. “Je wilt niet promoveren en daarna in het lastigste seizoen sinds jaren komen.”

De begroting van NAC gaat komend seizoen weer omlaag, vanwege minder TV-inkomsten, sponsorgeld en recette. “Het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel. Wij zitten midden in gesprekken met sponsoren”, geeft hij aan. De teneur onder de sponsoren is ‘overwegend’ positief, merkt hij. Ondanks het sentiment.

Liefde waarmaken
Daarnaast is het volstrekt onduidelijk wat de supporters doen. Na de vorige degradatie, twee jaar geleden, kon de club nog zo’n 12.000 seizoenkaarten aan de man brengen. “Maar dat is geen vanzelfsprekendheid, we moeten liefde waarmaken.” Fans krijgen de gelegenheid om een goedkopere seizoenkaart te kopen (7,5 procent ten opzichte van dit seizoen) of om de korting naar de jeugdopleiding te laten vloeien.

De conclusie van Eisenga is simpel: “We moeten met minder geld beter presteren. Met een selectie die voor elkaar door het vuur gaat. We moeten een competitief elftal neerzetten, met spelers die promotie af kunnen dwingen.” En schrijft NAC komend seizoen zwarte cijfers? “De continuïteit staat altijd voorop, bij elk bedrijf. Maar het wordt zeker een uitdaging.”

'Afscheidswedstrijd'
Woensdag wacht NAC nog een ‘afscheidswedstrijd’ van de eredivisie als PEC op bezoek komt. Wat verwacht Eisenga daarvan? “Dat de spelers zich bewust zijn dat ze moeten laten zien waarom onze supporters een seizoenskaart hebben gekocht. Dat ze spelen voor het publiek.”

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief