Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Brengt stikstofcrisis start Vuelta in gevaar? Breda maakt zich geen zorgen

  Sport

BREDA/UTRECHT - De start van de Vuelta in Utrecht is één van de evenementen die mogelijk bedreigd wordt door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat maakte de provincie Utrecht gisterenavond bekend. Maar in Breda maakt wethouder Daan Quaars zich vooralsnog geen zorgen over de komst van de Ronde van Spanje naar Breda. "Ik sta er heel relaxed in", laat hij weten.


De stikstofuitspraak die de Raad van State in mei deed heeft grote gevolgen voor Nederland. Toen bleek namelijk dat de PAS, het Programma Aanpak Stikstof, niet voldoet aan Europese regels. Daarom mag het niet meer gebruikt wordt om vergunningen te verlenen voor activiteiten die stikstof uitstoten. "Die uitspraak nemen we als gemeente Breda natuurlijk heel serieus. Het heeft grote gevolgen voor bouwprojecten, maar ook voor een evenement als de Formule 1 waarbij natuurlijk veel stikstof wordt uitgestoten", legt wethouder Quaars uit.

Dat de start van de Vuelta door de provincie Utrecht ook op in de gevarenzone is geplaatst, maakt de wethouder echter niet ongerust. "Bij de Vuelta rijden er tweehonderd wielrenners door de stad. Daarvoor wordt het wegdek drie uur lang afgesloten. Natuurlijk hebben die tweehonderd wielrenners ook tweehonderd volgauto's. Maar doordat het wegdek verder is afgesloten, rijdt er ook veel autoverkeer juist niet. Het zal dus geen evenement worden waarbij veel stikstof wordt uitgestoten", legt Quaars uit. "Natuurlijk moet alles nog worden doorgerekend. Stikstofberekeningen zijn ingewikkelde materie en die moeten goed worden uitgevoerd. Maar vooralsnog maak ik me geen zorgen."

Vuelta

De Vuelta start in 2020 in Nederland. De eerste etappe start in Utrecht. Daarna wordt gereden bij Amersfoort, en de derde etappe is op 16 augustus Breda-Breda. Rondom de komst van de Ronde van Spanje naar Breda wordt veel georganiseerd. Zo staat er sinds kort een ideeënbox in het Chassé Theater waar inwoners hun plannen kunnen indienen om kans te maken op subsidie.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief