Foto: 40vanBreda

Alle afstanden van de Singelloop rennen: de 40 van Breda doet het voor de 5e keer

  Sport

BREDA - Voor veel mensen is meedoen aan de Singelloop al best een flinke sportieve uitdaging. Of dat nou gaat om de vijf of de tien kilometer, of om de halve marathon. Maar de 40 van Breda brengt die uitdaging naar een hoger niveau. Zij rennen zondag met een groep van 88 mensen alle afstanden van de Singelloop. En daarmee halen zij al vijf jaar lang geld op voor twee goede doelen: Driving Nurses en Stichting Ushersyndroom.


De Singelloop is bij uitstek hét hardloopevenement van Breda. Aanstaande zondag trekken weer duizenden hardloopfanaten hun sportschoenen aan om aan één van de vier afstanden aan de start te verschijnen. Maar 88 deelnemers gaan een veer grotere uitdaging aan. Zij rennen tijdens de Singelloop alle afstanden, wat neerkomt op bijna een hele marathon.

Marathon

De 5 kilometer, de 10 kilometer, de halve marathon en de familieloop van 4 kilometer. Als je ze bij elkaar optelt, kom je op een afstand van 40 kilometer. En dat is dus ook waar de 40 van Breda hun naam aan danken. "Het idee ontstond eigenlijk bij een paar hardloopfanaten van Sprint. Zij liepen al twee afstanden, en gooiden in een groepsgesprek eens het idee op om ze allemaal te gaan lopen", vertelt Rob van der Pas, lid van het kernteam van de 40 van Breda. "Dat idee werd met open armen ontvangen. Vijf jaar geleden stonden zo'n twintig mensen als de 40 van Breda aan de start van de Singelloop." En dat betekent dat de groep dit jaar een jubileum viert. En dat doen ze met 88 deelnemers. "Sommigen lopen in een duo, dus zij verdelen de afstanden. Dat mag van ons ook." Eigenlijk zijn voor de 40 van Breda maar twee dingen écht belangrijk. Dat is een gezellige dag beleven met elkaar, én geld ophalen voor de goede doelen.

Inzamelingsactie

Toen de 40 van Breda ontstond, bedachten de sportievelingen al snel dat ze meer wilden doen dan alleen een 'marathon van Breda' rennen. Ze wilden er ook een maatschappelijk doel aan hangen. En dat doen ze door geld op te halen voor twee goede doelen. Het eerste goede doel is Driving Nurses. Die stichting rijdt met een 'mamabus door Tanzania om zelfs in de meest afgelegen gebieden zwangere vrouwen en pasgeboren baby's te voorzien van zorg. Het andere goede doel is de Stichting Ushersyndroom. Usher is een ziekte waarbij je langzaam doof en blind wordt. Het hoofddoel van de stichting is om geld op te halen voor onderzoek naar een medicijn voor de ziekte. "Afgelopen jaar haalden we in totaal 37.000 euro op voor onze goede doelen", vertelt Rob trots. "Dit jaar willen voor ons jubileum heel graag de grens van 40.000 euro doorbreken."

De deelnemers halen allemaal geld op via een persoonlijke donatiepagina. "We maken er ook altijd echt een strijd van om het meest geld op te halen. We hebben enorm gedreven mensen in onze groep die heel gemotiveerd zijn om veel geld op te halen voor onze goede doelen." Dit jaar is er bovendien nóg een manier waarop de 40 van Breda geld ophaalt. Hardlopers kunnen namelijk vriend worden van de 40 van Breda, en krijgen dan toegang tot het loperskwartier. "Wij mogen het pand van de ABN Amro gebruiken als loperskwartier. Daar zorgen we voor koffie, thee en ervaren masseurs. Dat is voor onze deelnemers heel fijn, want met de afstand die ze ook nog moeten lopen van de finish in het Valkenberg terug naar het start. En daar zit tijdsdruk achter, want je hebt vaak maar een half uur tussen de finish bij de ene afstand en de start van de ander.", vertelt Rob. "We zijn dus enorm blij met de luxe van ons loperskwartier. En daar kunnen hardlopers dus nu ook een plekje voor kopen, door te doneren aan onze goede doelen en vriend te worden."

Meer informatie over de 40 van Breda? Of wil je doneren? Klik dan hier!