Geen Spaans wielerfeest in Breda: Ronde van Spanje definitief niet door Nederland dit jaar | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Wijnand Nijs

Geen Spaans wielerfeest in Breda: Ronde van Spanje definitief niet door Nederland dit jaar

  Sport

BREDA - La Vuelta Holanda heeft de start van de Ronde van Spanje 2020 moeten teruggeven aan de Spaanse organisatie van La Vuelta. Het verplaatsen van de drie etappes van augustus naar het najaar blijkt technisch onhaalbaar vanwege de beschikbaarheid van accommodaties en het parcours in die periode. De organisatie zal de mogelijkheid van een start in 2022 onderzoeken. Eigenlijk zou de derde etappe van de Vuelta op 16 augustus starten en eindigen in Breda.


De UCI had vanwege het Corona-virus om verplaatsing van La Vuelta gevraagd om zo de organisatie van de Tour de France in augustus en september mogelijk te maken. Dit betekende dat de start in Nederland verplaatst moest worden naar het najaar. Dat zorgde voor flinke organisatorische barrières, legde wethouder Quaars toen al uit. ""Wij werken al twee jaar aan de voorbereidingen voor de komst van de Vuelta. Zo'n evenement verplaats je niet zomaar, het is geen straatbarbecue." Naast de organisatorische obstakels achten de projectorganisatie en de publieke partners het niet wenselijk om -in de grote onzekerheid die er heerst rond de situatie van het corona virus- te koersen op een publieksevenement in het najaar. Genoeg reden dus voor de Nederlandse organisatie om de start van de ronde terug te geven aan de Spaanse organisatie.

Of La Vuelta in 2022 zal starten in Nederland wordt de komende tijd uitgezocht. De organisatie van La Vuelta heeft aangegeven dat uitsluitsel in het eerste kwartaal van 2021 op tijd is.

Verplaatsing is 'brug te ver'

Martijn van Hulsteijn, projectdirecteur La Vuelta Holanda, legt uit dat de organisatie van de Nederlandse rondes gewoonweg te ingewikkeld was. "We hebben met alle partijen om de tafel gezeten om uit te zoeken of de start in het najaar zou lukken, maar het bleek een te lastige opdracht. Het verplaatsen van drie etappes, op drie dagen met start en finishplaatsen op diverse plekken bleek een brug te ver. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten. De impact zou te groot zijn. Nog los van de wenselijkheid en onzekerheid in Corona-tijd."

Javier Gullién, directeur van La Vuelta, is teleurgesteld dat de ronde niet in Nederland zal starten. "Wij wilden niets liever dan een start in Nederland en zijn dan ook teleurgesteld dat het vanwege deze vervelende omstandigheden niet door kan gaan. We zijn diep onder de indruk geraakt van de organisatie in Nederland en hopen dan ook vurig dat we in 2022 door kunnen gaan met elkaar. We gaan deze optie nu samen onderzoeken."