Foto: Peter Visser

Trainer Maurice Steijn stapt op bij NAC na bedreigingen

  Sport

BREDA - Maurice Steijn is opgestapt als hoofdtrainer van NAC. Bedreigingen aan het adres van Steijn en zijn gezin zouden hem geen andere keus hebben gelaten. De 47-jarige coach was sinds juli vorig jaar actief bij de club.


Het vertrek van Steijn is een trieste uitkomst van een uiterst roerige periode bij NAC. De druk op de trainer nam vanuit de achterban flink toe. Zo werd in de eerste plaats het afgelopen seizoen vertoonde, verdedigende voetbal van de ploeg van Steijn door veel supporters niet gepruimd. Ook een verblijf op Ibiza, in de aanloop naar de nacompetitie, zette kwaad bloed. Promotie naar de eredivisie werd misgelopen. NAC moest in de slotfase van de beslissende nacompetitiewedstrijd het hoofd buigen voor NEC Nijmegen. Tot frustratie van veel supporters stapte de onlangs binnengehaalde clubicoon Ton Lokhoff woensdag op als technisch directeur, omdat hij naar eigen zeggen niet goed kon samenwerken met de technische staf. Hierop eisten een dag later vier voorname supportersgroepen van NAC het ontslag van Steijn. In een schriftelijke verklaring riepen de Breda Loco’s, de NAC Supportersvereniging, Stichting Vak G en Fr0nt76 op om de coach voor zondag te ontslaan. Zo niet, dan zouden er ‘gepaste’ acties volgen.

Onacceptabel

Steijn zegt over zijn vertrek: “Ik wil helemaal niet weg bij NAC, met een seizoen voor de boeg met eindelijk weer eigen supporters in het stadion. Ik ben eerder kampioen geworden. Dat had ik met NAC ook willen bereiken. Maar bedreigingen aan mijn gezin zijn onacceptabel. Dat mijn vrouw en kinderen dit moeten meemaken had ik nooit verwacht, zeker niet toen ik naar het bourgondische NAC Breda kwam, waar ik nota bene zelf nog voor heb gespeeld.”

Ophitsing

“Wij staan voor de veiligheid van de mensen van de club, punt uit,” aldus de RvC en de grootaandeelhouders van NAC in een verklaring. “Het is diep triest dat we in dit land - en specifiek ons geliefde Breda - zover zijn gekomen dat persoonlijke bedreigingen ertoe leiden dat mensen moeten besluiten om te stoppen. In dit geval Maurice, die niets anders heeft gedaan dan keihard werken om met NAC Breda te promoveren. Dit is een nederlaag voor iedereen en onacceptabel en onverteerbaar. Hopelijk realiseren de mensen die voor de ophitsing rond de club en de persoon Maurice hebben gezorgd, welke schade ze hebben aangericht aan de club, de stad, mensen persoonlijk en het maatschappelijke klimaat. Daartoe behoren helaas ook een aantal mensen dicht bij de club en bepaalde media. Zij zullen bij zichzelf te rade moeten gaan.”

Negatieve sfeer

De club haalt ook uit naar het lokale medium BN/De Stem. “Er is een negatieve sfeer gecreëerd door BN/De Stem en personen met een eigen agenda in Breda die vilein en giftig is. Bewuste leugens voeren daarbij de boventoon en deze krant publiceert deze vuilspuiterij kritiekloos. Sterker: hoogst zelden worden bronnen gecheckt, hoor en wederhoor wordt nauwelijks toegepast en meningen van anonieme bronnen worden als feiten gepresenteerd. Dit alles heeft de belangen van onze club diep aangetast en zet een hypotheek op de toekomst. Er is een sfeer van wantrouwen gecreëerd en in plaats van verder gaan op het pad van de laatste jaren waarin de club weer in financieel stabiel vaarwater kwam en er kon worden gebouwd, hebben bepaalde krachten verdere destabilisatie in de hand gewerkt.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief