Hans Talboom nieuwe hoofdtrainer Beek Vooruit

  Voetbal

PRINSENBEEK - Het is de papadag van Hans Talboom, als het interview plaatsvindt. Die vrije dinsdag heeft hij te danken aan zijn zoontjes Roman van 9 en Didier van 4 jaar.


“Per 1 april is het weer over met de papadag”, aldus Talboom (36). “Het zal wel wennen zijn. Want door mijn drukke baan overdag en het voetbal ’s avonds blijft er weinig tijd over voor de jongens. Door de wekelijkse papadag heb ik de afgelopen jaren een goede band met mijn zoons kunnen opbouwen”.

Door Carola Fox

Met ingang van het nieuwe seizoen wordt Hans Talboom hoofdtrainer bij de Prinsenbeekse voetbalclub Beek Vooruit. Hij volgt dan Toon Lauwen op, die aan het eind van dit seizoen afscheid neemt als hoofdoefenmeester bij de Beekse club.

Voetbal is belangrijk in het leven van Talboom. Al sinds zijn jeugd is hij verknocht aan het spelletje. “Omdat ik altijd maar voetbalde en nooit iets aan huiswerk deed, ben ik op de middelbare school zelfs van havo/vwo naar de mavo gegaan. Voor mij ideaal: ik hoefde niet te leren en haalde toch goede resultaten en kon alle tijd aan het voetbal besteden. Ik voetbalde in die tijd bij NAC. Helaas moest ik op een gegeven moment bij NAC weg, omdat ik fysiek te kort kwam."

"Ik groeide in die periode gewoon niet zo hard als de andere jongens. Vervolgens ben ik bij Baronie gaan voetballen en met de selectie van die club zijn we nationaal kampioen geworden. Bij Baronie is ook mijn interesse voor het geven van training ontstaan. Later ben ik gaan spelen en training gaan geven bij clubs als Zundert, Boeimeer en Wernhout, Dit seizoen ben ik hoofdtrainer bij DIA in Teteringen. Spannend is het nu wel, want DIA zit in de competitie met Beek Vooruit.”

Hans Talboom ging na de mavo op de Nassau naar het Cios in Goes. Na deze opleiding werd hij als dienstplichtig militair geplaatst in Bergen op Zoom. “Als je bezeten bent van sport, zit je goed bij defensie. Op sportgebied kun je je er goed ontwikkelen."

"Door alle cursussen en mogelijkheden bij defensie ben ik nu hoofdsportinstructeur met de rang van Sergeant-Majoor. Het werk blijft interessant. Voor de uitzendingen proberen we, bijvoorbeeld, zoveel mogelijk situaties ter plekke na te bootsen. Er komt ook veel psychologie bij kijken. Bovendien wordt de krijgsmacht steeds “paarser”. Ik krijg hierdoor dus ook mensen van de marechaussee om op te leiden en tevens coach ik het damesvoetbalteam van de landmacht. Het niveau van deze dames is de laatste jaren erg omhoog gegaan doordat er inmiddels ook speelsters uit het betaald voetbal bijzitten”.

De nieuwe hoofdtrainer heeft veel zin om bij Beek Vooruit aan de slag te gaan. De dorpse gezelligheid plus de open en eerlijke sfeer spreken hem aan. “Beek Vooruit is een goed georganiseerde vereniging met een duidelijk technisch- en beleidsplan. De club telt circa 1.000 leden. Het merendeel is jeugd. Het eerste team speelt op zondag in de 4e klasse C. Mijn doel is om binnen 2 tot 3 jaar met de selectie te promoveren naar de 3e klasse. Met eigen mensen wel te verstaan. We zijn er niet op uit voetballers bij andere clubs in de regio weg te halen”.