Breda in de ban van Oranje. Nederland wint met 2-1 van Brazilië in de kwartfinale. foto Thadde Van Der Bruggen Van Mourik
Breda in de ban van Oranje. Nederland wint met 2-1 van Brazilië in de kwartfinale. foto Thadde Van Der Bruggen Van Mourik

'Van Persie wordt de held van de dag'

  Voetbal

BREDA - Dinsdagavond zit heel Nederland klaar voor de halve finale van het WK tegen Uruguay. Hoe beleven bekende Bredanaars deze belangrijke wedstrijd en waar kijken ze? Een ding is zeker. Oranje wint. Maar: "Het zal niet meevallen."


NAC-coach Robert Maaskant kijkt het duel in alle rust. “Ik wil alles goed kunnen zien, dus ik kijk thuis.” Dat doet hij alleen of met een vriend, zonder vuvuzela’s en oranje kleding. Maaskant kijkt niet alleen als coach, ook als supporter. Hij heeft goede hoop: “Volgens mij kunnen ze zich klaarmaken voor een uniek evenement zondag.” Zijn enige angst is dat het gelijkspel blijft en er strafschoppen aan te pas moeten komen. “Met penalty's weet je het nooit, maar ik vertrouw erop dat ze de wedstrijd gewoon winnen.”

Burgemeester Van der Velden deelt dat vertrouwen. Hij verwacht dat 'we' gaan winnen met een kleine overwinning. "2-1, met doelpunten van Robben en Sneijder." Van der Velden kijkt de wedstrijd op uitnodiging in de wijk Tuinzigt, met een glaasje Spa Rood in zijn hand. Het zal duidelijk zijn voor welke ploeg de burgemeester is. Hij draagt een oranje stropdas of een oranje polo-shirt.

Ruud Benard, bekend van Big Brother, is iets terughoudender, maar gaat ook uit van een goede afloop. “Het wordt een moeilijke wedstrijd, waaraan Uruguay verdedigend zal beginnen. Na een lange 0-0 maakt Sneijder uiteindelijk een doelpunt, voortkomend uit een actie van Robben.” Ruud kijkt de wedstrijd met acht vrienden in café Bel Air. “Sinds 1988 kijken we de wedstrijden al samen. Eerst deden we dat bij iemand thuis, maar met alle vrouwen erbij gaan we gezellig met zijn allen in een kroeg zitten.” Het bier is tijdens de wedstrijd scherp geprijsd, wat voor Ruud goed uitkomt. “Met deze temperaturen moeten we natuurlijk goed drinken.”

Wie dinsdagavond eveneens aan het bier zit, is GroenLinks Breda fractievoorzitter Selçuk Akinci. Tenminste, als de vergadering dan afgelopen is. “We hebben om half zeven een vergadering, maar ik ga er vanuit dat die binnen twee uur wel afgelopen is.” Volgens Akinci zijn politici altijd lang van stof, behalve bij belangrijke voetbalwedstrijden. Hij zit samen met zijn vrienden in de culturele huiskamer De Wasserette. “Een scherm, een biertje en vrienden. Het enige dat ontbreekt, is een oranje shirt. Die zitten allemaal in de was.”

Wie geen oranje shirt nodig heeft, is Harry Vermeulen. Oud-adjunct hoofdredacteur van BN DeStem en tegenwoordig voorzitter van stadssociëteit de Gouden Cirkel Breda beleeft de halve finale in alle nuchterheid. “Ik trek absoluut geen oranje kleding aan.” Vermeulen kijkt de wedstrijd thuis met zijn echtgenote. Hij zal niet in tranen uitbarsten als ze verliezen, maar hij is wel van mening dat Nederland sterker is dan Uruguay. “2-1. Robben.”

Léon Deckers, bestuurslid van de Breda Loco's, denkt dat Robin van Persie de held van de dag wordt. "Dan kan hij vast oefenen voor zondag." Deckers denkt dat het bij een doelpunt blijft. "Uruguay is een relatief onbekende tegenstander. Het zal niet meevallen." De NAC-supporter kijkt de wedstrijd zoals gebruikelijk met zijn vrienden in de Bruine Pij. "En de dresscode is oranje."

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief