De dag nadat Oranje niet won

  Voetbal

BREDA - Geen eeuwigdurende polonaise, geen feestmuziek. De dag na de verloren WK-finale is als stilte na de storm. Een enkeling loopt nog in een oranje t-shirt, maar verder is er niets over van de WK-vreugde. Breda heeft een kater. Het is The Day After.


Vertrapte vuvuzela’s, halfstok hangende vlaggetjes en verregende Beessies. Dat is het straatbeeld op deze regenachtige maandag.

Op de Grote Markt is geen oranje kleding te bekennen. Daar worden de laatste herinneringen aan zondagavond uitgewist door kroegmedewerkers en schoonmaakdiensten. Iedereen is rustig, stil en zit nog met zijn hoofd bij de finale.

De finale die volgens velen onterecht verloren werd. “Voor het doelpunt viel, was het al buitenspel geweest”, zegt de achttienjarige Stefan. Omdat het volgens hem de schuld van de scheidsrechter is dat Nederland de wedstrijd verloren heeft, draagt hij toch zijn oranje shirt.

De enige plek waar een feeststemming heerst, is bij de Federacion de Españoles de Brabante Occidental (F.E.B.O.). De medewerkers hebben een grote glimlach op hun gezicht en vertellen trots dat de ruimte gisteren helemaal gevuld was met uitzinnige fans. “En de flessen champagne konden open.”

Op het Chasséveld is een werkploeg bezig met het opruimen van de resten van Breda Live en Breda Live Voetbal. Duizenden bekertjes, bekerhouders en papieren liggen op de parkeerplaats. Werklui rijden af en aan met hekken, toiletten en buizen. Ook daar een verzopen Beessie.