foto Peter Visser
foto Peter Visser

Maaskant: ‘Het werd tijd voor een schaal’

  Voetbal

KRAKOW/BREDA – Robert Maaskant is met Wisla Krakow afgelopen weekend kampioen geworden van Polen. “Dit is onvergelijkbaar met alle andere prijzen die ik tot nu toe heb behaald.” Een gesprekje met een opgetogen Bredanaar.


Maaskant zit rond half elf op maandagmorgen aan zijn ontbijtje. De Bredanaar heeft nog drie wedstrijden te gaan met zijn ploeg, dus er moet nog gewoon gewerkt worden. En een huldiging is er ook nog niet geweest. “Die is op 29 mei, na de laatste wedstrijd tegen Polonia. Ik kijk er erg naar uit. Van eerdere kampioenschappen heb ik beelden gezien, dat is echt iets geweldigs.”

Rondrit met schaal
“We krijgen een rondrit met een open bus door de stad. Of ik met de schaal op het dak ga staan? Daar waag ik me met mijn stramme lijf niet aan”, zo refereert hij aan de vallende schaal van Ajax, zondagmiddag. Die werd door een tramleiding uit handen van Stekelenburg geslagen. “We hebben hier ook geen tramleidingen die op die manier dwars kunnen zitten”, lacht hij.

De huldiging is op het volgens Maaskant grootste marktplein van Europa. “Vijftigduizend man zullen erbij zijn. Dat is echt mooi.” Een toespraak in het Pools gaat er echter niet komen. “Verder dan ‘hartelijk bedankt’ kom ik niet, vrees ik.”

Onvergelijkbaar
De oud-trainer van NAC, Willem II en RBC geniet van de titel. “Dit is onvergelijkbaar. Met Willem II en NAC heb ik Europees gehaald, met RBC twee keer promotie. Maar dit is toch anders. Dit is een officieel kampioenschap en ook niet van een klein landje, maar van een land met 40 miljoen inwoners. Het krijgt enorm veel aandacht.”

Dat er gisteren geen huldiging was, is verklaarbaar. “ Dat ligt erg gevoelig. Als we gisteren gehuldigd waren na het winnen van de derby, was het niet goed gegaan. Die derby is op zich al iets groots, winst daarin wordt al gevierd als een kampioenschap.”

Champions League
Het behalen van de titel betekent bovendien dat Maaskant weer Europees gaat. “We spelen twee voorrondes in de Champions League. Daarvoor zijn we geplaatst. Dat betekent dat we tegen Oost-Europese teams zullen spelen. Later is het sterkste team dat we kunnen treffen de kampioen van België.”

Dat speelt 12 juli. Eerst moet Maaskant de competitie nog afronden. “Nog drie wedstrijden, zaterdag de klassieker tegen Legia Warschau, waarin zij hun nieuwe stadion in gebruik nemen. Daarin staat nog veel prestige op het spel.”

Hij kijkt er naar uit, maar vooral naar de huldiging op 29 mei. “Eindelijk een schaal. Het werd een keer tijd.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief