Het bestuur van Barça (vlnr): Samir Gaoui, Hassan Lammou (oprichter), Jan Hopman en Embarak Lamou. foto Jelle Willers
Het bestuur van Barça (vlnr): Samir Gaoui, Hassan Lammou (oprichter), Jan Hopman en Embarak Lamou. foto Jelle Willers

Vijf jaar Barça: Hoe een kleine club groot wordt

  Voetbal

Deel 2
HOGE VUCHT - Uit het niets een club uit de grond stampen, problemen in de competitie, kortom, vallen en opstaan. Dat is in een notendop de geschiedenis van voetbalvereniging Barça. Zaterdag 28 mei vieren ze hun vijfde verjaardag. Het verhaal van de voetbalclub in twee delen.


Het bestuur heeft helaas wel eens spelers moeten wegsturen. De relletjes die toentertijd ontstonden, hebben Barça geen goed gedaan. Toch benadrukt penningmeester Samir Gaoui dat er de afgelopen twee jaar ‘geen relletjes’ zijn geweest.

“Daar zijn we in die tijd ook goed voor gestraft met flinke boetes van de KNVB”, legt voorzitter Jan Hopman uit. “Gelukkig hebben we kunnen overbrengen naar de spelers dat we dat niet kunnen en willen hebben. Het is ook een stukje verantwoordelijkheid aanleren, wat ik dan culturele emancipatie noem.”

Uit de competitie
Dat de bloedjonge club eerder te maken kreeg met de voetbalbond, was het gevolg van financiële mores. Daardoor moest het bestuur de club uit de competitie halen. Oprichter Hassan Lammou: “Het bestuur trad af, waardoor er een interim-bestuur kwam met een toezichthoudende begeleider van de gemeente. Uiteindelijk hebben we met een voetbaltoernooi in de wijk onze schulden af kunnen lossen.”

Het bestuur dat toen de touwtjes heeft overgenomen, zit er nog steeds, maar binnenkort zal daar verandering in komen. Hopman: “Ik stop ermee na het jubileum; er moet dus een nieuwe voorzitter komen.”

Op de vraag of niet iemand van het huidige bestuur deze plek wil overnemen, wordt een beetje heen en weer gekeken. “Daar gaan we het zo in de bestuursvergadering over hebben, maar het moet iemand zijn die in de club zit en daar hebben we goede hoop op”, reageert Gaoui. Hopman verdwijnt echter niet, hij zal op de achtergrond nog wat dingetjes doen.

Meisjeselftal
De club is in vijf jaar uitgegroeid tot eentje waar rekening mee moet worden gehouden, en daarbij ook één van de snelst groeiende. Die groei is volgens het bestuur een mijlpaal op zich. “Ook zijn we heel blij met de samenstelling van de teams; we hebben een aantal jeugdelftallen, we hebben voetballende meisjes.”

De mannen geven aan nog verder te willen groeien, zij het geleidelijk. “Maar dan moeten we wel eerst een stabiele vereniging worden die alle financiën op orde heeft”, aldus de oprichter. “Dan kunnen we groeien en daarvoor krijgen we weer meer subsidie. Enig nadeel daarvan is dat we meer kader nodig hebben.”

Hopman vult dit aan. “Het moet als een goed geoliede machine gaan lopen. De voetballers die komen wel en daarmee de sponsors ook.” Een wens is om er nog een veld bij te krijgen, zodat ze de toenemende capaciteit aan kunnen.

Het bezoek van wethouder Bob Bergkamp komende zaterdag zou hier wel eens aan bij kunnen dragen. In ieder geval durven de heren vooruit te kijken; het tienjarig jubileum wordt volgens hen makkelijk gehaald. “Vijftig jaar, daar gaan we voor!”.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief