foto Marcus Carlitz
foto Marcus Carlitz

Topclub AC Milan op zoek naar Bredaas voetbaltalent

  Voetbal

SPORTPARK - Met topclubs als Real Madrid, Barcelona en Manchester United, speurt ook AC Milan over de hele wereld naar voetballend talent. Deze week doen de Italianen Breda aan. Op De Blauwe Klei, het sportpark van hoofdklasser VV Baronie, mogen jonge talentjes zich in de kijker spelen.


Uiteindelijk worden er aan het eind van de week twee spelertjes uit de leeftijdscategorie van 8 tot en met 14 jaar gekozen tot winnaars. Zij mogen vervolgens deelnemen aan de AC Milan Junior Day. Dat wil zeggen: trainen en voetballen in Milaan, een wedstrijdje van de Rossoneri bezoeken in het kolossale San Siro en als slagroom op de taart na afloop met spelers op de foto.

Dat laatste is een absolute droom, vertelt Pepijn (9) uit Breda, terwijl hij net klaar is met verstoppertje spelen met zijn vriendjes tijdens de lunchpauze. Het liefst gaat hij dan met zijn idolen Zlatan Ibrahimovic en Robinho op de foto. Zo goed wil hij later namelijk ook worden. Maar zijn persoonlijke ambitie om in het shirt van aartsrivaal Internazionale te spelen, “omdat Wesley Sneijder de allerbeste is”, durft hij hier niet hardop uit te spreken.

De kinderen vermaken zich opperbest, op het veld en ernaast. En dat is volgens de uit Milaan afgereisde jeugdcoach Daniele Aggori absoluut de prioriteit deze week. In steenkolen Engels en met veel handgebaren legt de sympathieke Italiaan uit dat plezier bovenaan hoort te staan op deze leeftijd. “Niet alleen op deze leeftijd natuurlijk. Plezier is zelfs bij profs een van de belangrijkste drijfveren. Je hoeft niet bang te zijn, een foutje maken kan altijd gebeuren, maar ten allen tijde moet je er het beste van proberen te maken. Kortom: je moet je gelukkig voelen als voetballer.”

Dat advies lijkt Stefan (13) goed te hebben opgevolgd. “Ik wil de hele dag voetballen”, zegt hij. “En dat kan hier”, interrumpeert zijn moeder met een brede glimlach. “Dat zou toch mooi zijn, jongen. Naar Milaan toe.” De jongen knikt verlegen en ziet hoe zijn vriendjes tegen een bal trappen. Hij heeft helemaal geen zin in praten. Weg is hij. Zijn voeten moeten het leer voelen.

Het is duidelijk aan ze af te zien dat de kinderen het hier erg naar hun zin hebben. De talentjes moeten zo af en toe toch in de hand gehouden worden vanwege het aanstekelijk enthousiasme. Als de trainers hun traptechniek onder de loep willen nemen tijdens het bekende latje trap, duurt het even voordat iedereen netjes op hun plaats zit. “Dat hoort er natuurlijk bij, zegt Aggori. Soms moet je streng zijn en een andere keer lach je weer met ze. Dat is symptomatisch voor het voetbal.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief