Rasta Ruud met beker. foto exclusief4man.com
Rasta Ruud met beker. foto exclusief4man.com

Bredase Rasta Ruud viert feestje met dé EK-beker

  Voetbal

BREDA/ZEIST - 25 jaar geleden veroverde het Nederlands Elftal de Europese titel door een overwinning op de Sovjet-Unie. Dat wordt vandaag uitgebreid gevierd, met als stralend middelpunt Bredanaar Bart van de Ven, die als Rasta Ruud de iconische foto van Ruud Gullit mocht reproduceren.


In Zeist zaten zo’n driehonderd fans voor de herbeleving van de wedstrijd tegen de Russen. Fans die te jong waren, moesten werken of gewoon geen besef van het moment hadden, destijds. Door de KNVB en Radio 538 waren ze uitgenodigd voor het feestje 25 jaar na dato,

Net als Rasta Ruud, de Bredase lookalike van Ruud Gullit. “De KNVB heeft me geboekt, net als in Charkov, om de gasten te verwelkomen. Op die manier halen we de sfeer rond die finale nog eens terug.”

Viggo Waas en Peter Heerschop gaven ditmaal het commentaar, ongetwijfeld met de zin der zinnen ‘dit is een mooi stel hoor’ uit het oorspronkelijk commentaar. Rasta Ruud kon de euforie nog eens beleven. “Het is voor mij ook de start voor de Road to Rio, waar ik ook naartoe ga.”

Zijn doel? “Hoop geven. Hoop op nieuw succes, 25 jaar later. Hoop op een onvergetelijk volksfeest. Hoop op verbroedering door dat fantastische spelletje voetbal”, aldus Barts alter ego Rasta Ruud, waar hij een aantal jaar geleden met carnaval bij toeval in verzeild raakte.