Barca speelt goede pot tegen Eritrese nationale elftal

  Voetbal

BREDA -  Op een ontmoeting met de toekomstig  Eritrese bewoners van de Koepel moet Breda nog even wachten. Wel kon de stad donderdag genieten van het Eritrese elftal dat een oefenpot speelde tegen Barca. Het nationale elftal vluchtte in 2012 naar Europa tijdens een voetbaltoernooi in Oeganda.


“Ik sta hier vandaag wel met twee petten op hoor”, verontschuldigt Jan Hopman zich tijdens de warming-up. Hopman is zowel voorzitter van Barca als voorzitter van het comité Welkom Vluchtelingen. Hij zegt het belangrijk te vinden dat vluchtelingen zich ook welkom voelen op het voetbalveld. “Deze oefenwedstrijd past ook wel bij Barca, we hebben de wereld al binnen, we zijn een multicultureel elftal.”

Hopman vindt het jammer dat de KNVB het Eritrese elftal laat beginnen in de 5e klasse terwijl ze een veel hoger niveau hebben. Hij ziet in de wedstrijd dan ook wel een signaal naar de voetbalbond dat ze een uitzondering moeten maken. “Ze spelen alle grote jongens met gemak weg.”

Op de wedstrijd zijn zo’n 50 man afgekomen. De sfeer is gemoedelijk. Aan de zijlijn roken mensen een sigaretje, drinken een drankje en praten over de alledaagse dingen die een club als Barca bezighoudt. Over het hoofdveld dat in goede conditie is, maar wel moet worden bijgehouden en de pijntjes bij de spits.

Naast een handjevol mensen van de pers, staat er vooral publiek dat verbonden is met Barca. Zo ook Michael Clerx die komt kijken naar zijn neef op het middenveld bij de Bredase club. “Ik zie dit als een normale oefenpot. Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van het Eritrese elftal.” Michael hoopt dat Barca eindelijk eens een pot gaat winnen na een hele reeks gelijke spelen.

Voor de wedstrijd begint krijgt Jan Hopman een paraplu cadeau van het Eritrese elftal. Een mooi gebaar van de vluchtelingen die moeten rondkomen van 50 euro per week. Jan Hopman zamelt momenteel paraplu’s in om te schenken aan de asielzoekers die in de Koepel gaan wonen.

Bij het begin van de wedstrijd zetten de gasten Barca meteen flink onder druk. Barca-supporter Ahmed Azarfane is onder de indruk. Hij zegt al gehoord te hebben dat het Eritrese elfatal al een paar hoofdklassers heeft weggespeeld. “Mooi dat ze als team bij elkaar zijn gebleven, zo is hun leven niet alleen maar ellende.” Toch gunt Ahmed ze geen overwinning vandaag. “Ik zie toch liever mijn jongens winnen.”

Na 15 minuten staan het Eritrese elftal met 1-0 voor en lijkt de wedstrijd beslist. Barca toont echter karakter en scoort niet veel later de gelijkmaker. Jan Hopman heeft er geen oog voor, want hij is druk in de weer met een collectebus. Hij vraagt aan wat jochies of ze iets over hebben voor Eritrea. “Wat is Eritrea?” Vraagt een van hen.

De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 3 -1 voor de Afrikaners. Jan Hopman is tevreden. “Dit is een prima resultaat voor onze club, nu gaan we samen eten.”  

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief