Bredase voetbalverenigingen somber over aankomende bezuinigingen

  Voetbal

BREDA - De onrust onder de Bredase Amateurvoetbalclubs over de voorgestelde bezuinigingen duurt voort. Dat blijkt uit de laatste vergadering van het Overlegorgaan Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA). Ondanks dat de bezuiniging op het amateurvoetbal in Breda is teruggebracht van 1.2 miljoen naar 600.000 euro zien veel clubs de toekomst somber in.


Voorzitter van OBA Wally Brandenburg zegt dat verenigingen niet goed weten waarop ze kunnen bezuinigen. “Clubs kunnen wellicht zelf hun kleedkamers schoonmaken, verder weet ik niet waar we het vandaan moeten halen.” Voetbalverenigingen zelf het veld laten maaien ziet Brandenburg als geldverspilling. “Je kan niet iedereen zomaar op een maaier zetten. Daar moet je dan een bedrijf voor inhuren en dat is duur.”

Veel amateurclubs hebben volgens Brandenburg al last van teruglopende inkomsten door de crisis en stijgende huurkosten. Gevolg hiervan is dat de contributie omhoog gaat. “Dat komt dan bovenop de verhoging die de KNVB onlangs doorvoerde. Dit kan het bestaan van veel verenigingen in gevaar brengen. Het aantal vrijwilligers neemt ook al jaren af.”

Momenteel lukt het de meeste clubs nog wel om quitte te spelen. De bezuiniging gaat dan ook pas volgend jaar in. Brandenburg verwacht dat meer clubs binnenkort zullen fuseren en dat er dus minder Bredase voetbalverenigingen overblijven.

De voorzitter van OBA hoopt dat de gemeente binnenkort toch met een handreiking komt. “Die laten natuurlijk ook niet het achterste van hun tong zien.” Brandenburg vindt dat de gemeente zich moet realiseren dat voetbal van oudsher de goedkoopste sport is. “Sommige clubs staan in wijken waar veel mensen in de bijstand zitten en het niet breed hebben.”

Overigens steekt de voetbalvoorzitter ook de hand in eigen boezem. “Wij als clubs moeten ook gewoon een omslag maken en intern kijken hoe we meer kunnen samenwerken. Daar valt nog een grote winst te halen. Wellicht dat we meer gezamenlijk kunnen inkopen.”