Magazine Staantribune: liefde, passie & andere randzaken van het voetbal

  Voetbal

BREDA - Elke supporter weet, voetbal is veel meer dan een bal en tweeëntwintig spelers. Voetbal is de longen uit je lijf zingen, debatteren in de derde helft of schelden op die ene spits die de bal er niet in schoot. Deze passie en liefde voor de sport proberen een aantal journalisten, vormgevers en fotografen nu in een nieuw voetbalmagazine te persen met de naam Staantribune.


Kroegidee
Het idee voor het nieuwe voetbalblad werd, net als veel andere goede ideeën, geboren in de kroeg. Volgens schrijver-fotograaf en Bredanaar Martijn Mureau was er op internet al langer een discussie gaande over het gemis van een magazine waarin vooral de randzaken van het voetbal worden beschreven. “We hebben toen met een aantal journalisten, vormgevers en fotografen, onder wie Bredanaar Marco Magielse, met dezelfde passie de koppen bij elkaar gestoken in een café in Utrecht. Zo ontstond het plan voor Staantribune.”

Randzaken
Staantribune gaat volgens Mureau over alles behalve de tactiek op het veld. “Het gaat over alle zaken waar je met je vrienden over praat en dolt wanneer je in het stadion bent. Natuurlijk ontkom je er dan ook niet aan om het ook over het spel te hebben, maar we zoomen voornamelijk in op de zaken eromheen. Je kunt het samenvatten onder de noemer van voetbalcultuur.” In de eerste editie van Staantribune staat dan ook een prijzenonderzoek naar ticketing en catering in verschillende stadions, een fotoverhalen over voetballers en hun auto en een dagje Portsmouth door de ogen van Magielse.

Staantribune zal zich volgens Mureau inhoudelijk, maar vooral ook qua vormgeving onderscheiden van bladen zoals Hard Gras. “Hard Gras is literair gezien een hoogstaand blad, wij zijn in die zin wat laagdrempeliger. We hebben ook kortere verhalen en zetten verder vooral in op mooie foto's, unieke interviews en een strakke vormgeving.” Als voorbeeld noemt hij de fotoreportage van het verlaten Stade de Thillenberg in Luxemburg en het achtergrondverhaal van het Dutch Soccer Team Eritrea.

Hoge lat
Het proefnummer van Staantribune is de afgelopen half jaar in elkaar gezet. Volgens Mureau was het hard werken. “We zijn allemaal behoorlijke perfectionisten, dus we hadden de lat voor onszelf al behoorlijk hoog gelegd. Gelukkig hebben we professionele mensen die de zaken goed aanpakken.”

De volgende horde komt begin van volgend jaar. Dan moet Staantribune als blad voor het echie meedoen in wellicht de kiosken en betere boekhandels. “Dan ga je over hele andere dingen praten zoals distributie en verkoopkanalen. Gelukkig zijn we in de communicatie heel open naar elkaar, dus we hebben vertrouwen erin dat we in het eerste gedeelte van 2015 een mooi vervolg geven aan de eerste uitgave.”

Lezen
Het is de bedoeling dat Staantribune uiteindelijk vier keer per jaar verschijnt. Hoeveel het blad gaat kosten is nog niet bepaald, aldus Mureau. “Het is geschreven uit liefde voor het spelletje, dus we hoeven er niet rijk van te worden. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het blad kostendekkend is.”

Het eerste proefnummer van Staantribune is nu voor iedereen gratis te lezen op internet.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief