Q Sport Nations/Quincy Lopez

Curaçao verliest zonder Hooi, maar met Mulder

  Voetbal

WILLEMSTAD - De Curaçaose ‘nationale’ ploeg heeft vrijdag de eerste wedstrijd van het tweeluik met El Salvador in eigen huis met 0-1 verloren. Dinsdag wordt de return gespeeld van deze confrontatie in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 in Rusland.


Door Jeroen Baldwin

Elson Hooi baalde als een stekker toen hij donderdag begreep dat hij vrijdag niet zou spelen tegen de Salvadoranen. Hemel en aarde had Patrick Kluivert bewogen om Hooi in Curaçao te krijgen voor de wedstrijden in de eerste ronde van de kwalificatie, tegen Montserrat. Hooi wilde toen zijn tijdelijke Deense werkgever niet in de steek laten. Logisch. In de tweede ronde tegen Cuba was Hooi er wél bij, maar tot zijn niet geringe verbazing begon Hooi in de thuiswedstrijd niet in de basis. Dat had te maken met het feit dat Hooi het als nummer 10 niet heel goed deed in de oefenwedstrijd tegen Trinidad & Tobago. Ook logisch, want Hooi speelde in geen acht jaar op die positie.

Thuis tegen Cuba werd het 0-0. In de uitwedstrijd speelde Hooi wél, gewoon als rechtsbuiten in een 4-3-3-systeem. Kluivert had eindelijk zijn 3-5-2-concept losgelaten en dat deed de ploeg goed. Curaçao speelde zijn beste wedstrijd onder Kluiverts leiding. Het werd 1-1 en de derde ronde was een feit.

Het was wederom logisch dat Kluivert daar op voort zou borduren, maar vreemd genoeg viel de ondscoach weer terug op zijn 3-5-2. Met Hooi weerd op de bank en Dustley Mulder als de rechterverdediger. Mulder speelde wél alle wedstrijden voor het Curaçaose team overigens, soms zelfs als controlerende middenvelder.

Maar het ging vrijdag niet goed tegen de geslepen Salvadoranen die ook kwalitatief gewoon wat beter waren. Na de prachtige 0-1 ging de deur op slot, ook al omdat regisseur  Darwin Ceren al na een kwartiertje uit de wedstrijd werd geschopt door Jeremy de Nooijer.

Curaçao groeide daarna wel langzaam maar zeker in de wedstrijd, maar echt onder zware druk kreeg het de tegenstander niet. Zo bleef het dus bij 0-1 en aanvaardde de selectie van Patrick Kluivert vandaag een zware reis. Via Aruba en Panama werd er naar El Salvador gevlogen, alwaar dinsdag in het enorme Estadio Cuscatlán (capaciteit: 52.000) de terugwedstrijd gespeeld gaat worden.

De kansen dat Curaçao het redt zijn normal gesproken minimal, weet ook Kluivert. “Maar in voetbal is alles mogelijk”, zei hij vrijdag na de wedstrijd.

En Hooi? Hij hoopt dat Kluivert net als tegen Cuba terugvalt op het 4-3-3-concept dat alle spelers zo goed kennen. En dat hij dan de rechtsbuiten is natuurlijk. Ook dát lijkt logisch. “Maar ja, wat is logisch?”, stelde hij gisteren een retorische vraag.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief