Bredase voetbalclubs praten over gedrag ouders langs de lijn

  Voetbal

BREDA - Twaalf Bredase voetbalclubs en de KNVB hebben woensdagavond gesproken over het gedrag van ouders langs de lijn. Doel van de bijeenkomst was te zoeken naar een manier om dat gedrag positief te beïnvloeden.


Voetbalverenigingen Bavel, Baronie, Groen-Wit, JEKA, SAB, Beek Vooruit, NAC en Boeimeer waren als Bredase verenigingen aanwezig. Ook Madese Boys uit Made en Internos uit Etten-Leur sloten aan bij de discussie. “Drie keer per jaar vindt er een gesprek plaats waarin we de sportiviteit en het respect op de voetbalvelden bespreken”, laat voorzitter Jan Verdonschot van Boeimeer weten. “Afgelopen woensdag was het thema ‘gedrag van ouders langs de lijn’ en het werd een goede discussie.”

Het gedrag van ouders en/of trainers en leiders langs de amateurvelden is de laatste jaren een groot issue. Zo startte campagnebureau SIRE enkele jaren geleden nog een campagne om het soms te fanatieke gedrag van een deel van de ouders aan te pakken. “Want soms is het gewoon niet normaal”, vertelt Verdonschot. “Het voetbalspelletje moet weer leuk worden. Hierin moeten kinderen hun plezier in de hobby terug vinden en tijdens de wedstrijd niet op het gedrag van hun ouders of leiders hoeven te letten.”

Uit de discussie kwamen twee elementen naar voren, laat Verdonschot weten. “Eén is dat de ouders het bij zichzelf moeten zoeken. Ook ouders kunnen elkaar aanspreken op hun gedrag en mocht dat niet lukken omdat een ouder het bijvoorbeeld niet durft, dan kan men zich altijd melden bij iemand van de vereniging die zich bezighoudt met sportiviteit en respect.”

“Twee is dat kinderen het slechte voorbeeld volgen van spelers of supporters binnen het betaalde voetbal. Het soms verbale geluid op de tribune bij NAC bijvoorbeeld. Kinderen nemen dat in hun gedachtengang op en dat zie je terug op het voetbalveld.”

Een oplossing? “Daar zitten we dus vooral over te brainstormen”, aldus Verdonschot. “Bij voetbalvereniging JEKA wordt er bijvoorbeeld al aan het begin van de wedstrijd een kaart uitgedeeld aan een persoon die voor de rest van de wedstrijd als aanspreekpunt fungeert. Dat is een in ieder geval al een goede insteek.”