Nelly Heimans

WEURO 2017 derde eindtoernooi voor routinier Riny

  Voetbal

BREDA - Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen - WEURO 2017 - is  begonnen in speelstad Breda. De stad ademt voetbal en honderden vrijwilligers zorgen dat alles goed verloopt. Riny Heimans is een van hen. Hij is een ervaren rot: het EK is zijn derde grote eindtoernooi.


Heimans bemant de perskamer in het Rat Verlegh Stadion, zoals normaal is voor hem. Want voor NAC-fans en de vaderlandse pers is Heimans geen onbekende. “Ik doe dit al tien jaar bij vrijwillig bij NAC en in totaal doe ik al meer dan veertig jaar vrijwilligerswerk voor de club.”

Toen bekend werd dat het kampioenschap naar Nederland en Breda kwam, aarzelde de NAC-man geen moment. “Ik heb in 2000 het Europees kampioenschap gedaan. Tijdens het toernooi heb ik een maand in Rotterdam de accreditaties gedaan. Dat beviel goed. Vijf jaar later heb ik voor NEXXT 2005, met de jonge Messi, in Tilburg hetzelfde gedaan.”

Nu is Heimans niet bij de organisatie, maar via de poule van vrijwilligers van NAC betrokken bij het evenement én zorgt hij ervoor dat de pers ontvangen wordt. “Bij alle vijf de wedstrijden en de wedstrijddagen min één, als de persconferenties en de trainingen van de teams zijn. Behalve zaterdag, want dan ben ik bij NAC-RKC in Willebrord. NAC gaat voor hè.”

Het zijn lange dagen. “Op wedstrijddagen moeten we er om 14.30 uur zijn tot twee uur na de wedstrijd. Maandag zou dat tot half één zijn, maar ik kon iets eerder weg, omdat het wat rustiger werd.”

Dat rustiger is betrekkelijk. “Tegen twaalf uur waren er nog veertig journalisten aan het werk in de mixed zone. Tijdens de wedstrijd waren er 150 journalisten uit allerlei landen, zoveel hebben we er in drie wedstrijden bij NAC nog niet”, weegt hij de aandacht voor het toernooi.

Zijn werk is divers. “Je beantwoordt allerlei praktische vragen, van waar is dit, of hoe kom ik daar, maar je zorgt ook voor de accreditaties en de hesjes voor de fotografen. Daarin is de UEFA heel streng. De fotografen moeten tekenen voor ontvangst én voor inleveren. Die regels worden strikt nageleefd.”

Een andere taak: toezicht houden op het bier. “In de perskamer staat een koelkast met een groot slot erom. Pas na de wedstrijd gaat dat eraf, want er moet eerst gewerkt worden”, lacht Heimans.

Woensdag mag hij weer aan de bak, als de persconferentie voor Noorwegen en België in het stadion is. Zijn belangrijkste drijfveer? Natuurlijk het voetbal, maar daarnaast: “Ik ben trots op NAC. Als we dit goed doen, dan straalt dat af op NAC. En bovendien, als zoiets in je eigen stadion is, dan moet je erbij zijn.”

En de wedstrijd zelf, krijgt hij daar wat van mee? “Tien minuten heb ik gezien. Ik vind het leuk, van mij niks negatiefs over vrouwenvoetbal.”