UVV’40, WDS’19 en Groen-Wit hebben de handen ineengeslagen en zijn Breda Girlz United gestart.
UVV’40, WDS’19 en Groen-Wit hebben de handen ineengeslagen en zijn Breda Girlz United gestart. (WDS)

Breda Girlz United moet meidenvoetbal in Breda impuls geven

  Voetbal

BREDA - UVV’40, WDS’19 en Groen Wit hebben de handen ineengeslagen met de start van meidenacademie Breda Girlz United. Hiermee willen de clubs de voetballende meisjes van hun verenigingen extra trainingsmogelijkheden bieden op een hoger niveau, naast de trainingen bij hun eigen club.


Door Joyce van Zijl
In augustus starten de eerste drie pilots die binnen de kortste keren helemaal vol zaten. De samenwerking kreeg in de aanloop naar het EK Vrouwenvoetbal WEURO 2017 snel vorm.
In de aanloop naar het EK werd in mei een bijeenkomst gehouden. Daar trof een aantal verenigingsmensen elkaar en werd het idee voor een meidenacademie geboren. Een van hen was Eric Stadhouders van WDS’19. “Wij waren daar om het meidenvoetbal te promoten. In onze vereniging was de vraag gesteld of er ook een meidenacademie was. Het antwoord was nee."

Stadhouders besprak het met coördinator meiden Jurgen van Poorten van WDS'19. "Wij hebben meer dan honderd meisjes. Maries Geerssen van Groen-Wit en Henk Schuiling van UVV’40 hoorden dit gesprek en sloten meteen aan. Wij zijn alledrie echte familieclubs en zitten bovendien mooi verspreid. Ik werk zelf bij Breda Actief en zo was de ingang daarheen snel gevonden: een neutrale adviseur leek ons namelijk een goed idee. Stephanie Verdoolaege sloot zich namens Breda Actief bij hen aan en in drie vergaderingen was alles rond. Echt uniek, de juiste mensen zaten bij elkaar."

Elkaars kracht
“De drie voetbalverenigingen hebben gevraagd of er een adviseur Sport & Bewegen vanuit Breda Actief kon aansluiten als neutrale partij", geeft Stephanie Verdoolaege aan. "Ik denk mee, stel vragen, verbind en geef advies. Vol enthousiasme werken de clubs samen. Ze stellen de meiden centraal en willen dat zij zich kunnen ontwikkelen. Hierbij maken ze gebruik van elkaars krachten. Super om dit samenwerkingsproces te faciliteren.”

Ex-international
Eric Stadhouders: “Er wordt gestart met drie clinics, bij elke vereniging één. Die zitten allemaal vol. Daarna kan er definitief ingeschreven worden, er moet misschien ook nog geselecteerd worden. We gaan op zondagochtend trainen, ook bij elke club." De eerste trainster is Mildred Baal, een ex-international met negen interlands achter haar naam. "Daar zijn we heel trots op, zij is erg enthousiast over dit initiatief. Het gaat er vooral om de meiden de kans te geven om zich te ontwikkelen."

De clubs zoeken nog twee bevlogen trainsters of trainers. Jurgen van Poorten (WDS’19), Maries Geerssen (Groen-Wit) en Henk Schuiling (UVV’40) trekken de kar, trainers met interesse kunnen zich dan ook bij hen melden via de betreffende verenigingen of via Verdoolaege bij Breda-Actief.