Logo bredavandaag.nl
Windschade in de Haagse Beemden
Windschade in de Haagse Beemden (Nico Koevoets)

Winderige 2e juni recordboeken in

  Weer

BREDA - De tweede juni van 2015 is de Brabantse weerboeken in gegaan als een bijzonder winderige dag. Het weer oogde dinsdag herfstachtig grijs zonloos met wind- en regenvlagen.  De zuiden— tot zuidwestenwind was nog het meest in het oog springende weerelement.


De wind woei dusdanig sterk, dat er lokaal, zoals in de Haagse Beemden te Breda takken van de bomen werden geblazen. Op elk van de vier Brabantse hoofdweerstations werd een hoogste uurgemiddelde windsnelheid en een maximum windstoot genoteerd, die vrijwel alle in de top 3 van hoogste windsnelheden ooit op 2 juni kwamen. Het nieuwe hoogste uurgemiddelde windsnelheid voor Brabant is nu 37 km/u te Woensdrecht gemeten op 2 juni 2015. Het oude record voor 2 juni dateerde van 2 juni 1997 ook te Woensdrecht: 32 km/uur.

Qua sterkste windstoten werden ook flinke toppers genoteerd, echter de sterkste windstoot in Brabant ooit gemeten op 2 juni blijft de 87 km/uur uit 1983 gemeten in Eindhoven. Nu kwamen de maximum windstoten dinsdag uit op: 64 km/u in Woensdrecht, 63 km/u in Volkel, 60 km/u in Eindhoven en 57 km/u in Gilze Rijen. Boven wateroppervlakten woei de wind net iets sterker dan bij de landstations. Het meetpunt Marollegat (op de oostelijke Oosterschelde nabij de Oesterdam) kwam tot een schuiver van 71 km/u. Hoewel windstoten niet in Beaufort worden uitgedrukt, bij deze toch de vermelding dat de kracht van de windstoten vergelijkbaar is met windkracht 8. Dit om een idee te krijgen van de sterkte. De maximum uurgemiddelde windsnelheden waren omgerekend over het algemeen 5 Beaufort sterk. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief