Logo bredavandaag.nl
Oranje zon overdag boven Breda
Oranje zon overdag boven Breda (Nico Koevoets)

Waar komt die oranje zon midden op de dag boven Breda vandaan?

  Weer

BREDA - Een oranje zon is normaal te zien tijdens een zonsopkomst en een zonsondergang. Deze dinsdag is de zon overdag oranje en het invallende zonlicht ook. Weerman Nico Koevoets verklaart dit fenomeen.


"De gangmaker is de orkaan Ophelia die flink huis hield op de Britse eilanden", vertelt Koevoets. "Orkanen zoals Ophelia zijn tot nu toe zeldzaam in Europa. Een tropische orkaan van categorie 3 is nog nooit zo dicht bij Europa geweest!"

"Aan haar oostflank stuwde ze gisteren record warme lucht naar Nederland. Vandaag stuwt ze met de krachtige zuidelijke luchtstroming Saharazand en stof- en roetdeeltjes van de bosbranden in Portugal en Spanje naar onze streken. Het oranje en ook wat roodachtige licht wordt daardoor nu het meest verstrooid in de atmosfeer."

"Verder zijn er geen wolken vandaag, maar wat we zien is de rook van de bosbranden in Portugal en Spanje. Het verwachtte zonnige weer gaat vanmiddag niet uitkomen hierdoor en de temperatuur zal ook zo'n 3 tot 4 graden lager zijn dan de verwachtte 20 tot 21 graden."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief