Logo bredavandaag.nl
Daniël Rebollo

Code Oranje: Een pak sneeuw, later zware windstoten

  Weer

Weersverwachting voor zondag 10 december 2017


Algemene luchtdrukverdeling
De weersverwachting was een hele puzzel afgelopen dagen betreffende de hoeveelheid sneeuw die er gaat vallen. Dat is o.a. afhankelijk van de trekrichting en de treksnelheid van het lagedrukgebied dat de neerslag gaat brengen. Zondagmiddag 12 uur ligt de kern van het lagedrukgebied voor de Zeeuwse kust en trekt noordoostwaarts.

Weersverwachting voor zondag
Nacht naar zondag
De nacht van zaterdag op zondag brengt naast wolkenvelden ook enkele opklaringen en meest droog weer. Minimumtemperaturen rondom het vriespunt, lokaal landinwaarts in de regio kan het tot een graadje vorst komen. De wind draait naar het zuidoosten en wordt geleidelijk matig, 3 Beaufort.

Zondagochtend
Zowel vrijdag als zaterdag ontsprongen West-Brabant en Zeeland de "sneeuwdans". Zondag zal het anders zijn. Het is bewolkt en spoedig zal het vanuit het zuidwesten stevig gaan sneeuwen. De verwachte sneeuwintensiteit is zo'n 3 tot 5 cm per uur. Omstreeks 8u begint het in Zeeuws-Vlaanderen en de Zuidwesthoek van West-Brabant te sneeuwen. Een uur later, om ca 9u, gaat het ook in oostelijk West-Brabant (regio's Breda en Oosterhout) sneeuwen. Door de felle sneeuwval ontstaat er snel een flink sneeuwdek. In het westen van West-Brabant (regio's Bergen op Zoom en Steenbergen) gaat zo'n 6 tot 7 cm sneeuw vallen. In het oosten van de regio (streken Breda en Oosterhout) ontstaat er een sneeuwdek van ongeveer 8 tot 9 cm. De wind waait matig tot vrij krachtig (4 tot 5 Beaufort) uit het zuidoosten. Tijdens de sneeuwval schommelt het kwik rond het vriespunt.

Zondagmiddag
In het westen van West-Brabant gaat rond 12u de sneeuw over in regen. In oostelijk Brabant zal dat ongeveer om 13u zijn. Dan gaat ook de temperatuur snel omhoog naar 6 tot 7 graden tegen het einde van de middag. De sneeuw zal dan ook spoedig smelten en bij de val van de avond zijn er alleen nog sneeuwresten over. Zowel de sneeuwoverlast op de weg als het sneeuwplezier voor de jeugd zal niet van lange duur zijn. De wind draait met de komst van de regen naar het zuidwesten. En neemt toe tot gemiddeld (vrij) krachtig, 5 tot 6 Beaufort. Er zijn echter tussen globaal 16 en 21 uur ook rukwinden van 75 tot 80 km/u (dat is wind van stormkracht).

Zondagavond
Wisselend bewolkt met enkele opklaringen en een lokaal een regenbui. De wind speelt flink op tot 21u. Nadien afnemendewind. Temperatuur geleidelijk terugvallend naar 3 graden.

Het weer voor de volgende dagen
Maandag trekt er opnieuw een diep lagedrukgebied vrij dichtbij Nederland langs. Ze volgt echter een zuidelijker koers dan het lagedrukgebied van zondag. Afhankelijk van de koers kan er toch opnieuw koude lucht zuidwaarts afstromen. De vraag is daarbij in hoeverre de regen terug over kan gaan in sneeuw. Dat is nu, op zaterdagavond nog onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat er maandag een grote hoeveelheid neerslag gaat vallen. Van dinsdag tot en met donderdag volgen een paar zachte dagen met veel wolken. Nu en dan valt er regen. Wisselvallig herfstweer.

Zo was het weer op zaterdag 9 december 2017
Maximumtemperatuur 4,4 graden
Minimumtemperatuur 1,2 graden
Neerslag: 0,4 mm (regen en hagel)

Weersverwachting opgesteld zaterdag 9 december om 20.00 uur

 



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief