Vandaag nog een keer zinderend heet. Lokaal tot 37 graden.
Vandaag nog een keer zinderend heet. Lokaal tot 37 graden. Foto: Nico Koevoets

Nog eenmaal zinderend heet en dan onweer?

Door: Nico Koevoets Weer

Weersverwachting voor dinsdag 7 augustus 2018

Algemene luchtdrukverdeling
Boven het oosten van Europa ligt een lagedrukgebied. Over het westen van Frankrijk ligt een lagedrukgebied, welke langzaam noordwaarts zal trekken. Dit lagedrukgebied doet de onweerachtigheid langzaam toenemen,

Weersverwachting voor dinsdag 7 augustus 2018
Het wordt zinderend heet als alles 'meewerkt'. Wanneer de zon voluit kan schijnen, op wat wolkensluiers na, dan kan het 35 tot 36 graden worden. Lokaal mogelijk 37. De zwakke zuidenwind van gemiddeld 2 Beaufort voert namelijk hete lucht uit Portugal en Spanje aan. Daar is het al een aantal dagen ruim boven de 40 graden. Echter er zijn daar ook veel bosbranden. De stof- en roetdeeltjes komen ook onze kant op. Het kwik kan dan zomaar een aantal graden lager uitvallen als dit als een soort wolk voor de zon gaat hangen. Vorig jaar 17 oktober gebeurde dit ook al eens. In de loop van de avond en de nacht naar woensdag kan er lokaal een (stevige) onweersbui voorkomen. Een bui met mogelijk hagel, zware windstoten en veel regen op korte tijd. Net zo goed kan er niet veel gebeuren en droog blijven. De lucht en de grond zijn immers kurkdroog. Er is bijster weinig vocht voorhanden voor een bui.

Het weer voor de volgende dagen
Woensdag aanvankelijk wolkenvelden, maar gaandeweg de dag overheerst de zon opnieuw. Het is met een matige westenwind een stuk frisser, de hitte is weg, maar met een graad of 27 nog wel warm. Waarschijnlijk is dat de 28e en laatste dag van de hittegolf. Donderdag overheersen de wolken en wordt het een graad of 23. Verdere kan er aardig wat regen vallen. Vrijdag klaart het dan terug op, komt de zon er bij en is het droog. De matige zuidwestenwind (3 tot 4 Beaufort) voert zachte lucht met een graad of 23 maximaal. Even op adem komen na al die hitte.

Zo was het weer gisteren
Maximumtemperatuur    34,0 graden
Minimumtemperatuur     13,3 graden 
Neerslag                         droog

Weersverwachting opgesteld maandag 6 augustus 2018 om 22:00 uur