Het is aardig afgekoeld na het onweer van afgelopen nacht.
Het is aardig afgekoeld na het onweer van afgelopen nacht. (Foto: Nico Koevoets)

Hitte opgeruimd: 5 mm regen in Breda

  Weer

Weersverwachting voor woensdag 8 augustus 2018


Algemene luchtdrukverdeling
Een lijn met onweersbuien maakte afgelopen nacht een einde aan de hitte. Woensdagochtend passeerde er nog een zwak koufront van een lagedrukgebied bij IJsland. Het hogedrukgebied met zeer warme lucht over het oosten van Europa verliest momenteel invloed op onze omgeving.
 
Weersverwachting voor woensdag 8 augustus 2018
Na een zwak koufront met lokaal mogelijk nog een klein buitje in de ochtenduren, is het verder het veelal bewolkt en winderig, gemiddeld 3 tot 4 Beaufort uit het zuidwesten. Maar er zijn wel uitschieters tot 50 km/u (6 Beaufort). De droogte is nog niet voorbij, er viel in de nacht in Breda - Haagse Beemden 'slechts' 5 mm. Dit was overigens wel welkom voor de uitgedroogde natuur. In Breda - Ginneken (KNMI) viel er 16 mm. De hitte is weg, dertigers zien we voorlopig niet meer op de thermometer. De hittegolf is nog niet ten einde. Het is vandaag dag 28 van de hittegolf. Zo lang de maximumtemperatuur boven de 25 graden blijft komen, duurt de hittegolf voort. Vanmiddag klaart het breed op met zonneschijn en kan het nog 26 tot 27 graden worden. Ook aan het begin van de nacht bevond het kwik zich boven de 25 graden.

Het weer voor de volgende dagen
De hittegolf verloopt donderdag, misschien vrijdag pas. Dat ligt er aan hoe lang de zon morgenochtend nog kan schijnen. Of de 25 graden net wel of net niet gehaald wordt. Verder neemt de bewolking toe vanuit het zuiden en gaat het regenen. Lokaal kan er veel regen vallen. De wind waait matig uit het noordwesten of noorden. Vrijdag wisselend bewolkt met opklaringen en wolken. Het is overdag veelal droog. In de avonduren kans op een lokale bui. Middagtemperaturen rond 22 graden bij een matige zuidwestenwind. De afkoeling is dan definitief.

Zo was het weer gisteren
Maximumtemperatuur    36,2 graden
Minimumtemperatuur    16,1 graden 
Neerslag                        droog

Weersverwachting opgesteld woensdag 8 augustus 2018 om 10:00 uur
 

Nico Koevoets