Zondag de eerste echte herfststorm van herfst 2018?
Zondag de eerste echte herfststorm van herfst 2018? (Foto: Nico Koevoets.)

Onstuimig begin van de herfst

  Weer

Weersverwachting voor vrijdag 21 september 2018


Algemene luchtdrukverdeling
Een lagedrukgebied met de kern op de Noordzee ter hoogte van Zuid-Noorwegen duwde in de vroege ochtend van vrijdag een koufront over Brabant. Achter dit front stroomt koelere lucht het land. De maximumtemperatuur werd afgelopen nacht met ruim 20 graden genoteerd. Vanavond passeert nog een actieve buienlijn.

Weersverwachting voor vrijdag 21 september 2018
Donderdag werd voorlopig de laatste zomerse dag van 25 graden of meer genoteerd. Na een zwoele nacht wordt het vandaag overdag niet warmer dan een graad of 17. Het regen- en windfront van het eerste deel van de ochtend is oostwaarts aan het wegtrekken. Wat volgt is een wisselende bewolking met soms zon en meestal droog weer. De zuidwestenwind is gemiddeld 5 Beaufort, maar er kunnen overal rukwinden tot ca 70 km/u voorkomen. In de avonduren volgt een actieve buienlijn met lokale buien mogelijk vergezeld van onweer, forse windstoten en stevige regen.

Het weer voor de volgende dagen
Zaterdag probeert een hogedrukgebied boven Frankrijk terrein naar het noorden te winnen. Het slaagt er in om het overdag meest droog te houden. Er kan hooguit lokaal een enkele verdwaalde bui vallen. Het is wisselend bewolkt, met soms zon, dan wolken. De zuidwestenwind is gemiddeld matig met 3 Beaufort. Maximumtemperaturen tot 19 graden. Zondag wordt een dag om in de gaten te houden. Een lagedrukkern komt vlak over of langs Nederland. De exacte koers maakt veel uit voor de windsterkte. In het hevigste scenario zwelt de wind gemiddeld aan naar windkracht 6, een krachtige wind met rukwinden tot ca 90 km (stormkracht). De precieze koers wordt zaterdag duidelijker. Verder is de aangevoerde lucht relatief zacht en reikt het kwik naar een graad of 20. De hele dag hangen er veel wolken waaruit behoorlijk wat regen kan vallen. Overdag,tijdens het sterkste windveld is het tijdelijk droger. De zuidwestenwind draait zondagavond naar het noordwesten en dat is ook de windrichting voor maandag. Tegen die tijd is de wind afgezwakt naar matig, 3 Beaufort. Er zijn dan wolkenvelden, met soms wat zon. Het is wel veelal droog. Maximumtemperaturen tot 15 graden. Koel weer.

Zo was het weer gisteren (donderdag 20 september 2018)
Maximumtemperatuur    25,1 graden
Minimumtemperatuur    14,7 graden 
Neerslag                        droog

Begin van de astronomische herfst
Niet vandaag 21 september, maar zondag 23 september begint officieel de astronomische herfst. En wel om 03.54u Nederlandse zomertijd. De echte herfst, zoals die buiten de deur plaats vindt, had vrijdagochtend precies tijdens de spits van werkenden en schoolgangers een start. Het regende tijdelijk fel met lokaal 5 mm regen en in Eindhoven een sterkste windstoot van 75 km/u (dat is net op het randje van stormkracht).

Weersverwachting opgesteld vrijdag 21 september 2018 om 10:00 uur
 

Nico Koevoets
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief