Logo bredavandaag.nl
Mooie herfstkleuren en een datumrecord op 6 november 2018.
Mooie herfstkleuren en een datumrecord op 6 november 2018. (Foto: Nico Koevoets.)

Recordwarme novemberdag voor Breda en West-Brabant

  Weer

BREDA - In Gilze Rijen (officieel KNMI-station) bereikte het kwik aan het begin van de middag 20,0 graden. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in de maand november in West-Brabant. In het centrum van Breda werden vergelijkbare temperaturen gemeten op betrouwbare amateurweerstations.


Daarmee mogen we vast stellen dat ook in Breda het recordwarm is geweest. Het vorige record voor november dateert met 19,7 graden van 4 november 1994. Het is overigens de eerste keer dat in  West-Brabant en Breda in de maand november de kaap van de warme 20 graden werd bereikt. De laatste datum met 20,0 graden of hoger in het jaar is wel 6 dagen scherper gesteld. Op 31 oktober 1968 werd het 20,2 graden. De hoge temperaturen van dinsdag waren meteen ook een datumrecord voor 6 november.

In het oosten van Brabant is het over het algemeen net wat warmer dan in het westen van de provincie. Het was dinsdag in het oosten van Brabant niet recordwarm voor de hele maand november. Er werd wel een datumrecord vastgesteld. Het alltime warmterecord voor heel Noord-Brabant voor de maand november blijft nog even 20,6 graden op 7 november in 1955 te Eindhoven gemeten.

Nico Koevoets


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief