De laatste witte Kerst dateert alweer van 2010.
De laatste witte Kerst dateert alweer van 2010. (Foto: Nico Koevoets.)

Rustig en knapperig fris Kerstweer

  Weer

Weersverwachting voor dinsdag Eerste Kerstdag, 25 december 2018


Algemene luchtdrukverdeling
Boven onze omgeving ligt de kern van een hogedrukgebied. De kerndruk is 1036 hectoPascal. Er is daardoor vrijwel geen luchtstroming. De kern zakt tijdens de Kerstdagen langzaam naar het zuiden weg. De stroming draait naar zuidwest, maar blijft erg zwak.

Weersverwachting voor dinsdag 25 december 2018
Tijdens de Kerstnacht is het droog met wolkenvelden. Daar waar het lokaal langer opklaart, kan het lichtjes vriezen. Al met al is de Kerstnacht overal frisjes met minima tussen plus2 en min1 graden. Overdag zal het Eerste Kerstdag aanvankelijk grijs zijn met laaghangende wolken. Lokaal komt ook (dichte) mist voor. Later op de dag trekt de mist op. Verder opnieuw wolkenvelden, maar droog. Plaatselijk breekt de zon door. Maxima rond 7 graden. En de wind, die waait zwak, met gemiddeld 1 of 2 Beaufort uit het noordwesten of westen.

Het weer voor de volgende dagen
Tweede Kerstdag, woensdag, min of meer een herhaling van zetten. Net als op Eerste Kerstda kan het lokaal een graadje vriezen afhankelijk van de hoeveelheid wolken. De dag vangt grijs aan met lokaal mist. Overdag wolkenvelden en droog. Plaatselijk knipoogt de zon even. De zuidwestenwind is zwak met gemiddeld 2 Beaufort. Het voelt ietwat fris aan bij maximumtemperaturen van ca 6 graden. Op donderdag opnieuw lokaal in de nacht kans op een graadje vorst. Overdag aanhoudend rustig weer met een zwakke zuidwestenwind van 1 Beaufort. Overdag meestal bewolkt, maar droog. Verder zakt het kwik nog iets verder af naar 5 graden.

Zo was het weer gisteren (maandag 24 december 2018)
Maximumtemperatuur    8,4 graden
Minimumtemperatuur     1,8 graden
Neerslag                        3,0 mm

Weersverwachting opgesteld maandag 24 december 2018 om 20:00 uur

Nico Koevoets