Zaterdag bewolkt, maar toch nog meestal droog.
Zaterdag bewolkt, maar toch nog meestal droog. (Foto: Nico Koevoets.)

Carnavalszaterdag bewolkt en zacht

  Weer

Weersverwachting voor zaterdag 2 maart 2019


Algemene luchtdrukverdeling
Net als op vrijdag trekt zaterdag in de ochtenduren een relatief zwak front over Brabant oostwaarts. Het is onderdeel van een lagedrukgebied op het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Vanaf de oceaan komt een westcirculatie op gang die lang afwezig is geweest. Naar zondag en maandag wordt een lagedrukgebied dat via de Britse eilanden naar het midden van de Noordzee gaat trekken van belang voor het Carnavalsweer. Vooral de exacte koers van dat systeem is belangrijk i.v.m. de sterkte van de wind.

Weersverwachting voor zaterdag 2 maart 2019
Het weerbeeld van zaterdag gaat nog wel meevallen. Het oogt ongeveer hetzelfde als op vrijdag, met dat verschil dat de wind naar het zuidwesten is gedraaid (gemiddeld 3 tot 4 Beaufort wterk). Deze wind voert zachtere lucht aan met maxima tot 11 of 12 graden. Verder is het in de ochtenduren bewolkt met hier en der wat motregen of lichte regen. Tijdens de middaguren is het meestal droog. Misschien dat de zon lokaal eventjes flets doorbreekt. Later op zaterdagavond opnieuw regen door de komst van een front van het lagedrukgebied dat over de Britse eilanden gaat trekken.

Het weer voor de volgende dagen
Zondagochtend regent het. Het soms even flink doorregenen. In de middag kan het tijdelijk een aantal uren droog zijn met lokaal een vluchtige zonnige knipoog. De zuidwestenwind wordt belangrijker, in die zin, dat ze sterker wordt. Gemiddeld matig tot vrij krachtig (4 tot 5 Beaufort), maar met lokale rukwinden tot 65 km/u. Het kwik loopt nog wat verder op naar 13 graden. Maandag kan het onstuimig worden qua windsterkte. Dat is afhankelijk van de exacte koers van het Britse lagedrukgebied. In ergste geval staat er gemiddeld een vrij krachtige zuidwestenwind (5 Beaufort), maar met zware windstoten tot 90 km/u (stormkracht). In de loop van het weekend zal duidelijk worden of het ook echt zo'n vaart zal lopen met de windsterkte. Verder is het maandag wisselend bewolkt met buien. De temperatuur doet weer een stapje terug naar 9 graden. Ook Carnavalsdinsdag houden we het niet droog met enkele buien, maar soms ook zon. De zuidwestenwind is wat gaan liggen (matig, 3 Beaufort). De maxima schommelen rond de 8 graden.

Zo was het weer gisteren (vrijdag 1 maart 2019)
Maximumtemperatuur        9,2 graden
Minimumtemperatuur        4,8 graden
Neerslag                           3,0 mm

Weersverwachting opgesteld vrijdag 1 maart 2019 om 21:00 uur

Nico Koevoets
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief