Zondagochtend regen, in de middag tijdelijk droog.
Zondagochtend regen, in de middag tijdelijk droog. (Foto: Nico Koevoets.)

Carnavalszondag met regen en wind

  Weer

Weersverwachting voor zondag 3 maart 2019


Algemene luchtdrukverdeling
Een warmtefront van een lagedrukgebied ten noorden van Schotland, trekt in de nacht naar zondag en zondagochtend over Nederland naar het noorden. Op het koufront van dit systeem vormt zich een nieuw diep en actief lagedrukgebied welke west van Frankrijk langs zal trekken om via Engeland maandagochtend boven het midden van de Noordzee aan te komen. Aan haar zuidflank zit een pittig windveld dat afhankelijk van de exacte koers van het lagedrukgebied ook Brabant zal aandoen.

Weersverwachting voor zondag 3 maart 2019
Het warmtefront brengt enige tijd regen en zachte minima van 9 tot 10 graden. Overdag zet het kwik door naar 13 graden. Tijdens de middaguren wordt het tijdelijk droog en kan er zelfs lokaal een flets zonnetje doorbreken. De zuidwestenwind trekt aan naar gemiddeld 4 of 5 Beaufort (matig tot vrij krachtig) met rukwinden tot 60 km/u. In de loop van de avond kans op een bui.

Het weer voor de volgende dagen
De sterkste wind gaat in de nacht naar maandag en maandagochtend passeren. Dan komt ook het koufront voorbij met lokale pittige buien. Vooral in de nabijheid van het front en de buien zijn zware windstoten van stormkracht tot wel 90 kmu mogelijk (dat is stormkracht). De gemiddelde windsterkte wordt 6 Beaufort (een krachtige wind). Voor passage van het koufront waait de wind in de nacht en vroege ochtend uit het zuiden, na passage van het front is ze gedraaid naar het zuidwesten. Maandagmiddag luwt de wind iets naar gemiddeld 5 Beaufort en de windstoten worden minder sterk, maar kunnen zeker nog hinderlijk zijn voor Carnavalsoptochten. In de middag en avond is het ook meer wisselend bewolkt met soms zon en ook lokale buien. Temperaturen dan rond 9 graden. kan het onstuimig worden qua windsterkte. Ook Carnavalsdinsdag houden we het niet droog met plaatselijk één of twee buien, maar soms ook zon. De zuidwestenwind is wat gaan liggen (matig, 3 tot 4 Beaufort). De maxima schommelen rond de 8 graden.

Zo was het weer gisteren (zaterdag 2 maart 2019)
Maximumtemperatuur        11,0 graden
Minimumtemperatuur          3,9 graden
Neerslag                             1,0 mm

Weersverwachting opgesteld zaterdag 2 maart 2019 om 21:00 uur

Nico Koevoets
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief