Maansverduistering
Maansverduistering (Foto: Archief)

Vanavond opklaringen boven Breda: maansverduistering goed te zien

  Weer

BREDA - Wie dinsdagavond eens naar iets anders wilt kijken dan naar de televisie, valt met zijn neus in de boter. Tussen 22.00 en 02.00 komt de maan namelijk deels in de schaduw van de aarde terecht. Met om 23.30 uur het hoogtepunt: een maximale maansverduistering.


Dinsdagavond is het wisselend bewolkt met vooral in het westen, midden en zuiden van het land steeds bredere opklaringen. De opklaringen komen mooi op tijd om te kunnen genieten van een gedeeltelijke maansverduistering. Tussen 22.00 uur en 02.00 uur komt de maan deels in de schaduw van de aarde terecht. Om dit te zien heb je vrij uitzicht naar het zuidoosten nodig. De maan komt iets na 22.00 uur op. De maansverduistering is dan al begonnen, maar het begin is, in Nederland, niet te zien. Het hoogtepunt, de maximale verduistering, is rond 23.30 uur. 

Optische illusie
Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt deze extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang. Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn.

Kijktips:
Zoek vanaf 22.00 uur een donkere plek op met weinig kunstlicht en vrij uitzicht naar het zuidoosten. Trek een warme trui of een zomerjasje aan, want het voelt erg koel aan vanavond. Kijk ook niet te vaak op je smartphone, door het felle licht van je telefoon zie je een aantal minuten lang minder van de maansverduistering.

De gedeeltelijke maansverduistering valt samen met een historische dag. Vandaag, 50 jaar geleden, ging de Apollo 11 de ruimte in. Vier dagen later zette Neil Armstrong als eerste man voet op de maan. 

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief