Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws

Waterkranen helpen fietsers door hitte heen

  Weer

BREDA - De openbare waterkranen langs fietsroutes helpen fietsers een beetje door deze warme dagen heen. Woensdagmiddag waren er veel fietsers actief rondom het Mastbos en langs het Markdal.


Omdat het in Nederland steeds warmer wordt laten waterschapsbedrijven en de overheid laat steeds op meer plekken in Nederland watertappunten aanleggen. Zo worden ook de komende maanden (vanaf 2019) op 200 treinstations watertappunten aangelegd waar je gratis je waterflesje kunt (bij)vullen. Vooral langs fietsroutes en in het het centrum van steden zijn ze steeds meer te vinden.

Het RIVM waarschuwt mensen deze week voor de hitte en de risico's die die hitte met zich mee kan brengen. Het nationaal hitteplan is dan ook actief in heel Nederland. Vooral kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement moeten extra opletten. 

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Symptomen van oververhitting of een zonnesteek zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Maatregelen tegen de zon en de hitte (volgens het RIVM):
1. Drink voldoende
2. Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
3. Zoek de schaduw op
4. Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
5. Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
6. Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
7. Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief