Foto: RIVM

RIVM geeft smogalarm af voor delen van Noord-Brabant

  Weer

BREDA - In delen van Noord-Brabant geldt donderdag een smogalarm vanwege de vorming van ozon in de lucht. De luchtkwaliteit wordt in delen van de provincie 'zeer slecht'.


Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven - mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Klachten
Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. 

Vrijdag 
Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar concentraties zullen dan naar verwachting lager zijn. Er geldt vrijdag een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog. In de loop van vrijdag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties op zaterdag omlaag zullen gaan en waarschijnlijk onder de waarschuwingsdrempel zakken.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief