De natuur heeft dringend een bui regen nodig.
De natuur heeft dringend een bui regen nodig. (Foto: Nico Koevoets.)

Kans op een lokale (zware) regen- of onweersbui

  Weer

Weersverwachting voor zaterdag 27 juli 2019


Algemene luchtdrukverdeling
Er vormt zich boven Nederland een thermisch lagedrukgebied. Dat vergroot de komende dagen de kans op (oonweers)buien. Nederland komt in het overgangsgebied liggen tussen de zeer warme en minder warme lucht.

Bizarre week
Een nieuwe hittegolf leidde afgelopen dagen tot recordwarme dagen. Het oude Nederlandse warmterecord dat op naam stond van Warnsveld met 38,6 graden gemeten op 23 augustus 1944. Maar liefst 75 jaar was dit alltime Nederlandse hoogste temperatuur schier onaantastbaar. De snelle klimaatverandering die nu gaande is heeft het oude record verpulverd. Uiteindelijk walsten de thermometers afgelopen dagen maar liefst drie opeenvolgende dagen over ook nog eens een groot gebied over dit record heen. De toppers in Brabant: woensdag Gilze Rijen 40,7 graden, donderdag Breda 41,0 graden en vrijdag Volkel 40,1 graden. In Volkel werd ook de warmste Brabantse nacht opgetekend. Van donderdag op vrijdag werd het daar niet kouder dan 25,1 graden.

Weersverwachting voor zaterdag 27 juli 2019
Later op vrijdag kan er lokaal een (zware) regen- of onweersbui vallen inclusief kans op hagel, veel regen en zware windstoten. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag is het wisselend bewolkt met aanhoudende kans op een lokale (zware) regen- of onweersbui. Net zo plaatselijk kan er slechts een paar mm regen vallen of blijft het droog. De wind waait zwak, gemiddeld met 2 Beaufort uit het noordwesten. Het wordt geleidelijk minder warm met maxima van 25 tot 27 graden.

Het weer voor de volgende dagen
Zondag zijn er nog veel wolken met soms wat zon. De kans op een lokale regen- of onweersbui blijft bestaan. De wind is westelijk, matig, gemiddeld 3 Beaufort. Maxima rond 24 graden. Maandag zwakke veranderlijke wind, met voorkeur voor zuid of zuidwest. Het blijft droog met maxima rond 25 graden. Wisselend bewolkt met zon en wolken.

Zo was het weer gisteren (donderdag 25 juli 2019)
Maximumtemperatuur        41,0 graden
Minimumtemperatuur        17,7 graden
Neerslag                           droog

Weersverwachting opgesteld vrijdag 26 juli 2019 15:00 uur

Nico Koevoets

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief