De zomer van 2019 is wat wisselvalliger, maar doet nauwelijks onder voor de zomer van 2018.
De zomer van 2019 is wat wisselvalliger, maar doet nauwelijks onder voor de zomer van 2018. (Foto: Nico Koevoets.)

Weerbericht Breda: Laatste hittegolf in het jaar

  Weer

BREDA - Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in Breda. Vandaag somt hij wat cijfers op betreffende het weer van afgelopen zomer. 


Niet eerder sinds het begin der waarnemingen begon zo laat in het zomerseizoen een hittegolf. De huidige hittegolf begon vrijdag 23 augustus 2019 en gaat morgen nog een dag verder. Inmiddels zijn er in Brabant al vier tropische dagen van 30 graden of hoger waargenomen. Dinsdag werd het thermisch plafond van deze derde regionale hittegolf van de zomer van 2019 bereikt. De maxima van dinsdag 27 augustus: Breda 35,5 graden (niet KNMI en stads- c.q tuineffect), Eindhoven 34,3 graden, Gilze Rijen 33,9 graden, Volkel 33,5 graden en Woensdrecht 33,1 graden. Werkelijk bloedheet.

Grote zomer
Er zijn mensen die de zomer van dit jaar, 2019, als niet zo goed bestempelen. Maar is dat terecht? De cijfers zeggen duidelijk van niet. De zomer is wel wisselvalliger geweest dan vorig jaar toen er een langdurige droogteperiode heerste en de langste hittegolf ooit in Brabant werd opgetekend. Door lokale zware buien oogde het her en der natter, maar anderzijds waren er ook plaatsen, vooral in het oosten van Brabant waar het opnieuw langdurig droog bleef. En we tellen dit jaar drie regionale hittegolven in Brabant. Drie in het oosten van Brabant en twee in de westelijke regio's van Brabant. Het westen deed net niet mee met de hittegolf van eind juni. Nu dus wel en zeker ook die van einde juli. Toen werd de magische grens van 40,0 graden voor het eerst bereikt en overschreden in Nederland. Op twee dagen werd het ergens in Brabant wel 40 graden, waarvan op één dag in geheel Brabant!

Hoogste temperatuur ooit in Brabant en Nederland is nu 40,7 graden gemeten op 25 juli 2019 in Gilze Rijen. Een record dat verwacht wordt geen lang leven beschoren te zijn gezien de huidige klimaattrends. Het oude record daterende van 23 augustus 1944, de 38,6 graden werd gewoonweg verpletterd en in de diepte van de prullenbak verwezen. En qua gemiddelde temperatuur staat de zomer van 2019 (berekend aan de hand van KNMI station Eindhoven) tussen de grote jongens. De zomer van vorig jaar, 2018, is de warmste ooit met 19,8 graden. Op de tweede plek zomer 2003 met 19,3 graden en derde de zomers van 1976 en 2018 met 19,1 graden. De huidige zomer heeft nog 4 dagen te gaan met redelijk wat warmte en zal 1976 en 2003 wel passeren. Ze gaat runner-up worden close achter zomer 2018. Dat is net te veel. Maar de toon is gezet voor de komende jaren: tuimelende verse warmterecords, een toenemend aantal veertigers en zomers die heter en heter worden.

Nico Koevoets
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief