Zachte decembermaand: Kleine kans op witte kerst

  Weer

BREDA - Nog een paar dagen en dan gaat de feestmaand van start. In de decembermaand wordt ons veel zacht en nat weer voorgeschoteld. De kans op een witte kerst is volgens Weeronline erg klein, maar nog niet verkeken. 


Volgens de weermodellen wordt de gemiddelde temperatuur in december rond de 5 graden. In een 'normale' decembermaand is deze temperatuur gemiddeld 3,7 graden. Mogelijk voert een zuidwestenwind milde oceaanlucht en regenzones aan. Dit betekent dat het minder vaak vriest en sneeuwt dan gemiddeld, maar ook in zachte wintermaanden komt het op sommige dagen wel tot vorst en sneeuw. De kans op een witte kerst is dus nog niet verkeken.

Witte Kerst?

Volgens Weeronline is de kans op een witte kerst heel klein, met zo'n 5 procent in het westen en 10 procent in het oosten. Toch is een witte kerst ook in een zachte wintermaand niet onmogelijk. Wanneer de wind precies op het juiste moment kortstondig uit het koude oosten waait ontstaat er snel vorst. Wanneer er dan ook nog neerslag in aantocht is stijgt de kans op sneeuw.

Vorig jaar beleefden we de op zes na zachtste decembermaand sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graden tegen 3,7 normaal. Toch was op 16 december in een groot deel van het land sprake van tijdelijke sneeuwpret.