Afbeelding

Serie 'Trots': 'Schuimrubber loopt als een trein'

Zakelijk

HAAGPOORT - In het stadskantoor start in september een foto-expositie over karakteristieke Bredase ondernemers als een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Bredavandaag.nl neemt de komende weken alle winkels uit de reportage ‘Trots’ onder de loep. Nummer 6: De Schuimrubberkoning.

Tussen een Surinaams afhaalrestaurant, een meubelmaker en een selfservicewasserette aan de Haagdijk zit de winkel van Monique Emmen. Zij is al achttien jaar de 'koningin van de schuimrubber'.

Geel, groen, rood en blauw schuimrubber. De winkel ligt vol met het spul. En dat is volgens Emmen niet overbodig. “Het loopt als een trein.” Wel is ze blij met de foto-expositie. “Als zelfstandige ondernemer sta je er toch alleen voor. Bovendien zijn er veel andere kleine zaken die het moeilijk hebben en de extra aandacht goed kunnen gebruiken.”

De reden van het succes van Emmens zaak is volgens haar simpel. “Dat wat ik doe, schuimrubber op maat verkopen, doet niemand anders hier in Breda.” Bang voor grote ketens hoeft ze dan ook niet te zijn, ze heeft er juist profijt van. “Als mensen een goedkoop bankje bij de Ikea kopen, zijn ze na twee maanden door de zitting heen. Dan is het voordeliger om het bij mij te laten vervangen in plaats van een nieuwe bank aan te schaffen.”

Maandag tot en met zaterdag kunnen klanten bij haar terecht. "Zondag ben ik lekker vrij, zes dagen per week vind ik genoeg." Of andere winkels hun zaak op haar rustdag opengooien, maakt haar niet uit. "Het lijkt mij het best als iedere ondernemer dat zelf mag bepalen."

Van een crisis is bij de Schuimrubberkoning dan ook geen sprake geweest. “Deze vakantieperiode heb ik het hartstikke druk. Mensen gaan minder op vakantie, dus zitten meer in hun eigen tuin. Daardoor krijg ik hier heel veel tuinmeubels.”

Emmen is van plan nog zeker dertig jaar te blijven zitten waar ze zit. "Dan ben ik 74 en is het mooi geweest. Dan verkoop ik de zaak en hoop ik van een mooi pensioen te kunnen genieten."