Afbeelding

Serie 'Trots': 'Aan het getik van klokken erger ik me nooit'

Zakelijk

CENTRUM - In het stadskantoor start in september een foto-expositie over karakteristieke Bredase ondernemers als een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Bredavandaag.nl neemt de komende weken alle winkels uit de reportage ‘Trots’ onder de loep. Nummer 7 van een serie: Schreurs Antieke Uurwerken.

“Aan het getik van de klokken erger ik me nooit”, zegt Harrie Schreurs. Meer dan duizend uurwerken heeft hij in zijn zaak aan de Catharinastraat. De 84-jarige klokkenmaker zit ruim zestig jaar in de klokken. “Ik begon met een kraampje op de zaterdagse antiekmarkt.”

De klokkenmaker is van mening dat het als kleine ondernemer niet altijd even makkelijk is. “Er is niet zoveel vraag meer naar antieke dingen, de smaak van mensen verandert. Daarnaast heeft de crisis er flink ingehakt.” Toch kan hij er goed van leven.

“We werken hier nu met vier of vijf man. Voor de reparaties krijgen we klanten uit Amerika, Duitsland, Zwitserland en België.” Schreurs ziet wel dat andere ondernemers het moeilijker hebben. “Er staan zoveel panden leeg. Mijn tip aan de beginnende ondernemers is ervoor te zorgen dat je weinig onkosten hebt. Met een hoge huur red je het al niet.”

Als de winkel open is, is de gepassioneerde klokkenman er ook. “En thuis heb ik ook een werkplaats.” Op den duur is het wel de bedoeling dat zijn zoon de zaak overneemt. “Er is niemand in Nederland die meer van klokken weet dan hij.” Maar of dat mogelijk is, is nog even afwachten. “Hij heeft een herseninfarct gehad en ligt in het ziekenhuis. Hij moet opnieuw leren praten en alles. Ik ben bang dat hij zijn kennis kwijt is.”

Op zondag blijft de winkel gesloten. “Koopzondag heeft geen zin, mensen kunnen hun geld toch maar een keer uitgeven.” Volgens de klokkenman komen er in het algemeen niet voldoende mensen naar het centrum. De titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’ vindt hij dan ook niet terecht.

“De gemeente moet meer doen om mensen naar de stad te lokken, bijvoorbeeld door meer musea en evenementen. Vroeger had je het Turfschip, waar evenementen en beurzen werden georganiseerd. Als de grote ketens de binnenstad zouden verlaten, komt er niemand meer.”