http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-08-24/serie-trots-ik-heb-het-stikdruk
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/ondernemen/2010-08-24/serie-trots-ik-heb-het-stikdruk

Serie 'Trots': 'Ik heb het stikdruk'

  Zakelijk

HEUSDENHOUT - In het stadskantoor start in september een foto-expositie over karakteristieke Bredase ondernemers als een hart onder de riem in deze moeilijke tijden. Bredavandaag.nl neemt de komende weken alle winkels uit de reportage ‘Trots’ onder de loep. Nummer 10 van een serie: De Boeckenherrebergh.


De schuur in de achtertuin van Ruth Bonnewel is geen gewone schuur, met fietsen en oude spullen. Deze schuur aan de Bergschot staat vol met boeken. Als je naar boven kijkt, zie je rollen leer en linnen in alle denkbare kleuren. Hier werkt de 63-jarige Ruth zo’n vijftig uur per week als boekbinder. Last van concurrentie of een crisis lijkt ze niet te hebben. “Ik heb het stikdruk.”

In de schuur, waar boeken in allerlei soorten en maten staan, is de telefoon vandaag al vijf keer gegaan. “Ik doe niet aan koopzondag, maar ik heb de zondag wel nodig om het werk dat doordeweeks is blijven liggen in te halen.”

Sinds 1986 werkt Ruth als zelfstandig boekbinder. Ze is van plan om tot haar 85ste door te gaan. “Het is hartstikke leuk. Ik krijg een trots gevoel wanneer ik een boek mooi opknap en de klant wordt er gelukkig van.”

Dat de boekenliefhebber als zelfstandige ondernemer zelf haar tijd kan indelen, vindt ze een ander voordeel. “Ik ben van negen tot vijf open, maar ik kan zelf bepalen wanneer ik aan het werk ga.”

Zoals alles heeft ook het ambachtelijke beroep van boekbinden zijn nadelen. “Ik vind het moeilijk om zakelijk te zijn. We bespreken van te voren een prijs, maar soms kost een boek mij meer tijd dan ik had ingeschat. Dan vind ik het lastig om een hogere prijs te vragen. Toch heb ik er dan meestal meer moeite mee dan de klant.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief