De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens
De kapel is thans in slechte bouwkundige staat op veel plaatsen is de afwerking beschadig of zelfs verdwenen dit zal worden gerestaureerd. Foto Jorgen Janssens

Onderzoek kloostercomplex Nieuwstraat in volle gang

  Zakelijk

CENTRUM – Het onderzoek naar de bouwhistorie van het kloostercomplex in de Nieuwstraat is in volle gang. Kapellen, een liefdesgesticht en woningen waarin nonnen en studenten rondwaarden maken alle onderdeel uit van de geschiedenis van de panden. Een fotoserie.


De Nieuwstraat 21 tot en met 29 bestaat uit drie patriciërswoningen en het daarnaast gelegen kloostercomplex. Het is in zijn geheel aangewezen als rijksmonument. Van binnen is het door de jaren heen een gebouw geworden nadat de nonnen drie origineel losstaande hofhuizen uit 1600 aan elkaar hebben geregen.

Er is qua bouwgeschiedenis veel gebeurd in deze panden en de monumentendienst is aan het bekijken welke delen bewaard moeten blijven en welke delen kunsthistorisch minder waarde hebben.

‘Tot 1992 was het gehele complex in het bezit van de Franciscanessenorde. Na 1992 zijn de panden in gebruik genomen als studentenwoning en algemene jongerenopvang. Hierna zijn ze in onbruik geraakt’, zo meldt de website restauratie-nieuwstraat.nl.

Volgens de opdrachtgevers heeft het complex in deze periode veel schade ondervonden en vooral in de drie herenhuizen zijn veel historische details verloren gegaan. Intussen zijn alle structuren die van oorsprong niet in de panden thuishoren verwijderd en is begonnen met het ontwerpen van een toekomstige setting die de monumenten alle eer aan doet.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief