Afbeelding

Aithra Award: ‘Het is pure noodzaak'

Zakelijk

BREDA - Zes vrouwen met een topfunctie, die zelfstandig ondernemer zijn of als talent gezien worden staan zaterdag in de schijnwerpers. Allen zijn door de Bredase stichting Aithra genomineerd voor de gelijknamige Award en een aanmoedigingsprijs voor ondernemende vrouwen.

Modeontwerpster Rianne de Witte(43) studeerde aan de St. Joost Academie in Breda en is eigenaresse van het naar haar zelf genoemde duurzame kledingmerk. Haar grote voorbeeld: Katharine Hepburn.

Ambitie

“Mijn ambitie is om dit duurzame modemerk groots op de kaart te zetten, een stijging van 25 naar 250 verkooppunten binnen 5 jaar.”

Emancipatie geslaagd?

“Als je terugkijkt is de emancipatie een feit; van 100 jaar geleden tot nu is er zeer zeker veel veranderd en verbeterd voor de positie van vrouwen binnen de maatschappij. Toch kan het zeker nog beter, want je zelf ontwikkelen en een carrière opbouwen als vrouw wordt gek genoeg nog als iets bijzonders gezien of een voorrecht, en als dat nu eens als vanzelfsprekend wordt, dan hebben we echt een stap gezet.”

“Er is ook altijd 'onderhuids' het cliché aanwezig dat een moeder geen goede moeder is als haar kinderen naar een naschoolse opvang gaan of oppas, en dat vind ik echt een typisch Nederlandse opvatting. Daarnaast krijgen vrouwen in het algemeen vaak minder kansen dan mannen. Ook verwacht men nog steeds dat de vrouw het huishouden verzorgt."

Een ondernemende vrouw staat gelijk aan

“Hoewel voor veel vrouwen het de normaalste zaak van de wereld is om een carrière op te bouwen, wordt het toch op heden nog als iets bijzonders gezien. Voor iedere vrouw in de wereld moet het mogelijk zijn om haar doel in het leven te kunnen bereiken. Een ondernemende vrouw staat voor mij gelijk aan: Iemand die weet wat ze wil bereiken in het leven en gebruik maakt van haar talenten.”

Nauwelijks vrouwen in het kabinet

“Onbegrijpelijk en een slecht voorbeeld! Meer dan ooit is het belangrijk dat vrouwen gelijk worden gesteld met mannen op de werkvloer. Het is niet alleen een recht of voorrecht meer, maar pure noodzaak dat zo veel mogelijk mensen en in het bijzonder Nederlandse vrouwen, een carrière opbouwen om zo de economische crisis en de toekomstige vergrijzing met zijn allen te boven te komen.”