Afbeelding

Opa inspireert student Avans tot wereldwijde innovatie

Zakelijk

BREDA – En opeens vind je een product uit wat wereldwijd interesse kan wekken. Het overkwam oud-Avans student Hossein Mahmoud toen hij een antibacteriële muurverf ontdekte tijdens zijn studie aan de TU (Technische Universiteit) in Eindhoven. Inmiddels heeft hij wereldwijd patent aangevraagd en komt het product op de markt.

De muurverf
De muurverf die Mahmoud in de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld werkt als ontsmettingsmiddel. Hij heeft het ontwikkeld vanuit het idee 'beter voorkomen dan genezen'. Het is de eerste verf die niet schadelijk is voor de mens, maar wel bijvoorbeeld bacteriën doodt. Het is toepasbaar op allerlei gebieden. Momenteel ligt de focus op ziekenhuizen, verzorgingshuizen, huisartspraktijken, noem het maar op.

“We hebben nu eindelijk een investeerder die de muurverf op de markt brengt”, vertelt Mahmoud. De investeerder is een multinational, wat nog flink in Mahmouds voordeel kan werken. “Het uiteindelijke plan is namelijk om een antibacteriële voedselverpakking te maken, maar ook een toepassing in fabrieken. Eerst richten we ons op de Nederlandse markt, met succes gaan we internationaal."

Vestiging
Momenteel maakt Mahmoud gebruik van een lab bij Avans, waar hij een studie chemie volgde. Hij begeleidt twee dagen in de week studenten. In ruil daarvoor mag hij vrij gebruik maken van een lab van Avans. Voor zijn werkzaamheden krijgt Mahmoud vooral hulp van stagiairs en een businesspartner.

Mahmoud heeft geen ruimte om uit te breiden op Avans, daarom gaat hij per 1 januari weg uit zijn huidige lab en vestigt hij zijn bedrijf AM Coatings in Eden. Dan kan hij uitbreiden en dichter bij de investeerder zijn.

Prijzen
Zijn bedrijf AM Coatings heeft Mahmoud opgezet met behulp van Avans Starterslift, maar een bedrijf moet wel draaiende blijven. Mahmoud heeft al diverse startersprijzen ontvangen en momenteel is hij genomineerd voor de Livewire Young Bussiness Award. Een prijs voor technisch innovatieve ondernemers.

“Een belangrijke prijs, de winnaar krijgt namelijk een geldbedrag van tienduizend euro”, vertelt Mahmoud. “Daarnaast is de publiciteit belangrijk. Ik zou het geld goed kunnen gebruiken om te investeren in mijn bedrijf.”

Inspiratie
Mahmoud heeft zijn inspiratie gehaald uit het plastic-bedrijf van zijn opa. “Hij had een van de grootste bedrijven in Irak, tot Saddam Hoessein aan de macht kwam. Alles wat volgens hem 'niet Iraaks' was werd uit het land gezet. Toen verdween de zaak van mijn opa”, vertelt Mahmoud.

Zelf heeft hij tot zijn negende jaar in Iran geleefd, maar altijd wilde hij een eigen bedrijf opzetten. “Ik was altijd geïnteresseerd in coatings, dit hangt natuurlijk samen met de interesse van mijn opa. Toen ik een antibacteriële muurverf ontwikkelde wist ik dat ik iets in handen had.”

Het begon met een project op de TU met betrekking tot coatings. “Ik deed het anders. Al het onderzoek dat we verrichten was voor wetenschappelijke doeleinden, ik betrok het op de commerciële toepassing.”

Regelgeving
Pas 25 jaar is Mahmoud, maar toch vindt hij dat het te lang geduurd heeft voor zijn muurverf voor commerciële doeleinden gebruikt kon worden. “De regelgeving in Nederland vertraagt het hele proces enorm”, aldus Mahmoud.

Mahmoud begrijpt het wel. “Het is natuurlijk om te voorkomen dat een bedrijf een dergelijke verf op de markt brengt die niet mensvriendelijk is. Maar het is wel erg frustrerend als je écht een betrouwbare innovatie in handen hebt.”