Afbeelding

Broodjeszaken niet eerder dicht

Zakelijk

CENTRUM – Als het aan een meerderheid van de gemeenteraad ligt, blijft alles bij het oude en mogen de broodjeszaken gewoon tot half 5 open blijven. Vier partijen zien liever een verruiming van de openingstijd van een half uur tot 5 uur's nachts.

Burgemeester Peter van der Velden die de uitkomst van de evaluatie van de horecasluitingstijden verdedigde wil niet wijken van de conclusie uit dat rapport. Daarin wordt gesteld dat het langer openblijven dan de nachtzaken niet bijdraagt aan de veiligheid.

“Ik wil de raad nadrukkelijk meegeven dat het openstellen van de broodjeszaken tot 5 uur een verlenging is van de stapavond. Dat raad ik af. Ik kan maar een keer de capaciteit van de politie inzetten”, aldus Van der Velden.

Als enige coalitiepartij is het CDA voorstander van het verlengen van de openingstijd met een half uur. De christen-democraten worden donderdagavond tijdens de commissievergadering Bestuur daarin gesteund door de SP, Leefbaar Breda en Trots Op Nederland.

D66 gemeenteraadslid Philip Bos en Adel Koger van GroenLinks leggen de burgemeester voor om eens met meer details te komen over de gevolgen van een eventuele langere openstelling tot 5 uur. “Ik weet echt niet wat nu de beste oplossing is. Dat weten we nog niet”, aldus Bos.

De burgemeester wil uiteindelijk toch bekijken wat het behoud van de sluitingstijden voor broodjeszaken in de praktijk betekent. Maar wat verruiming betreft bleef hij bij zijn standpunt. “Ik wil het nogmaals buitengewoon afraden.”

Wethouder Alfred Arbouw, die de halverwege de discussie sprak namens de burgemeester, heeft toegezegd om drie scenario's uit te werken. Het college gaat nu uitzoeken wat de voordelen en nadelen zijn van het sluiten van de broodjeszaken om 4 uur, half 5 en 5 uur.