Bedrijvenproject Heuvel 100 redelijk geslaagd

Zakelijk

HEUVEL – Slechts 4 van de 21 bedrijven blijven in de wijk Heuvel, toch vindt wethouder Bergkamp het project Heuvel 100 goed geslaagd. “Dat bedrijven blijven bestaan is het belangrijkst”, vindt Bergkamp.

Eén van de uitgangspunten bij het project Heuvel 100, dat vier jaar geleden begon, was onder meer de bedrijvigheid in de wijk Heuvel een impuls te geven. Dat een groot aantal van de startende bedrijven niet meer in de Heuvel is gehuisvest, ziet Bergkamp niet als een probleem.

“Het project kent nu eenmaal een einde”, zegt de wethouder. “Het is net als met kinderen. Op een gegeven moment moeten die ook op hun eigen benen kunnen staan. Wat voor mij persoonlijk belangrijker is, is dat bedrijven voort blijven bestaan. Als dat in de Heuvel is dat helemaal goed, maar zeker niet een vereiste.”

Woningcorporatie Laurentius wil het oude schoolgebouw begin januari 2011 slopen om er daarna appartementen te bouwen. Vier ondernemers die er nu nog zitten, worden dan gedwongen te verhuizen. Hava Akdag van Femina Inpakatelier, stopt daarom met haar bedrijf.

Ook Cor Vermeulen van het griezelhuis The House of Wax moet vertrekken. Hij geeft het griezelhuis niet op, maar weet aan de andere kant ook niet waar hij nu terecht kan.

Bergkamp maakt voor de ondernemers die gedwongen stoppen, geen uitzondering; steun vanuit de gemeente komt er niet meer. “Het project was niet eeuwig durend”, zegt Bergkamp. “Daarnaast ook relatief duur. We moeten er mee stoppen, de gemeente heeft er simpelweg geen geld meer voor.”

Wel blijft de wethouder in samenwerking met corporaties op zoek naar betaalbare bedrijfshuisvesting. Dat kan in nieuwbouw zijn of in winkelruimte bij een bestaande winkelstrip. Er komt geen nieuwe startersbroedplaats.

De gemeente investeert nog wel in het coachen van startende ondernemers. “We hebben een Europese subsidieaanvraag gedaan. Die moet er voor zorgen dat ondernemerscoaches in heel de stad aan de slag gaan en dat drie jaar lang”, aldus Bergkamp.

In het eerste kwartaal van 2011 volgt een evaluatie van het project. Pas dan kunnen definitieve resultaten bekend worden gemaakt.

Heuvel 100 in (voorlopige) cijfers:

• In het huidige project Buurteconomie Heuvel worden 12 bedrijven gecoacht
• In het vorige project Ondernemerscoach (2007-2008) werden 27 bedrijven gecoacht (17 starters)
• Sinds 2007 worden in Heuvel 100 21 ruimten verhuurd.
• Tijdens het vorige project zijn 3 ondernemers gestopt.
• Negen bedrijven hebben herhuisvesting gevonden
• Eén gaat verder vanuit huis.
• Vier bedrijven zijn nog zoekende.