Afbeelding

HSL-ellende slecht voor imago Breda

Zakelijk

BREDA – Door de vertragingen bij de HSL-aansluiting op Breda, kunnen bedrijven zich minder snel in Breda vestigen. Dat zegt Cees Nuijten van ontwikkelingsmaatschappij Rewin West-Brabant.

Verkeerswethouder Wilbert Willems maakte dinsdag bekend dat de HSL-aansluiting weer enkele maanden vertraging heeft opgelopen door complicaties.

Nuijten, hoofd acquisitie bij Rewin, meent dat de HSL een belangrijk punt is voor bedrijven in de overweging zich in Breda te vestigen. “Ik kan me voorstellen dat een aantal bedrijven er in het verleden al voor gekozen heeft om in plaats van Breda voor Brussel of Antwerpen te kiezen omdat we hier met het dossier HSL zitten”, meent Nuijten.

Sterker nog, als het nog langer duurt, kunnen de vertragingen Breda wel eens een slecht imago bezorgen. “Het verstevigt de positie van de stad allerminst”, meent hij. “Je moet wat dat betreft met harde en concrete bewijzen komen wanneer die trein echt gaat rijden. Je kunt niet vaag blijven doen.”

Nuijten is op het moment bezig een groot automotivebedrijf uit München naar Breda te krijgen. "Die heeft ook de vraag gesteld hoe het nu is het met de komst van de HSL. Het geeft maar aan dat het een hot item is."

Jos van Opstal van Van der Sande Van Opstal bedrijfsmakelaars erkent dat de HSL voor problemen zorgt en een ‘hoofdpijndossier’ is. “Maar zelf heb ik er nog geen hinder van ondervonden”, zegt Van Opstal. “Ik heb nog niet concreet gezien dat door die vertragingen er voor hebben gezorgd dat een bedrijf zich niet in de stad vestigt.”

Volgens hem heeft Breda andere kwaliteiten waar eerder naar wordt gekeken dan de HSL. “We hebben bijvoorbeeld een ondernemend college en een mooie binnenstad met veel faciliteiten.”

De makelaar denkt dat het voor Breda meer om samenhang en combinatie gaat. “Er heerst in Breda een goed ondernemersklimaat. Het neemt allemaal niet weg dat het dossier HSL geen schoonheidsprijs verdient.”