Laurens Meyer.
Laurens Meyer. Wijnand Nijs

Meyer Beheer nog steeds in de race voor Drie Gezusters

Zakelijk

BREDA/ETTEN-LEUR – Horecaondernemer Laurens Meyer is nog steeds in de race voor zo’n vijftien zaken uit het Kooistra-faillissement. Nu moet hij alleen de curator nog overtuigen dat hij de juiste partij is. “Ik vrees dat hij kiest voor individuele verkoop.”

De tijd begint te dringen, zo weet Meyer. “Dat is altijd zo bij een faillissement. Na een bepaalde periode moet het gebeurd zijn. In dit geval is dat waarschijnlijk in januari. Dus dan weten we meer.”

Meyer laat zijn humeur niet bederven door moeizame onderhandelingen. Tijdens het gesprek schalt zijn lach geregeld door de het met glazen wanden opgedeelde kantoor in Etten-Leur. “De horeca is een ingewikkelde tak van sport, daar is de curator nu ook wel achter.”

Belanghebbenden
De ondernemer schetst een keten van huurders en verhuurders, met allemaal eigen belangen. Van pand tot pachter, en wat er allemaal tussenzit. Meyer is soms eigenaar van het pand, maar meestal investeerder in de formule, waar hij een pachter voor zoekt.

Bij die pachter begint het, zo geeft hij aan. “Wij redeneren altijd van onderaf aan. Bij de pachter, of eigenlijk bij de omzet. Wij kijken wat een reële omzet is voor een bepaalde locatie, vervolgens kijk je wat een pachter zou moeten kunnen verdienen en kijk je of je daarmee je investeringen kunt terugverdienen en welke investeringen je dus kunt doen.”

Methode Meyer
Daarin verschilt de methode Meyer van die Kooistra-formule. “Kooistra’s constructie was gebaseerd op de investering die hij deed. Niemand in deze branche heeft zoveel geïnvesteerd in zijn bedrijf als hij. Je kunt er veel van zeggen, maar Kooistra heeft unieke bedrijven weggezet. Alleen als je op die investering pacht wegzet, is dat onhaalbaar voor de pachter.”

De discussie die Meyer zou willen voeren met de curator gaat dan ook over de hoogte van de huur die doorberekend wordt vanuit de brouwerij. “Die zij weer moeten betalen bij de pandeigenaar. Daar begint het.” Dit hele verhaal zou hij de curator graag duidelijk maken. “7 tot 10 procent van de omzet, dat is haalbaar als huur, meer niet. Ik heb er niets aan elk half jaar op zoek te moeten naar een nieuwe pachter.”

Gezonde basis
De moeizame onderhandelingen met de curator betekenen niet dat de ondernemer minder geïnteresseerd is in de overname. “Dat willen we nog steeds graag, maar alleen op een gezonde basis, niet om de heb. We doen het alleen als het voor alle partijen interessant is, anders gun ik een ander zijn verlies”, lacht Meyer.

De kansen dat het veertig horecabedrijven tellende Meyer Beheer met vijftien zaken wordt uitgebreid? Meyer wil dus wel, maar denkt dat de curator een andere weg kiest. “Ik denk dat hij ervoor kiest om de zaken individueel te verkopen. Er is waarschijnlijk wel een lokale ondernemer die meer biedt dan wij voor het totaal.”

Verbouwen
Complicerende factor is de omvang van de zaken, stelt hij. “Kijk naar de Drie Gezusters in Breda. Dat pand is veel te groot. Daar moet je dus meteen mee aan de slag om het rendabel te kunnen maken. Dat maakt het lastig.”

Voor Meyer Beheer is de uitbreiding geen probleem. “We spelen dan nog steeds hetzelfde spelletje, alleen met wat meer mensen.”