Afbeelding

Marktkooplui willen dinsdagmarkt langer open

Zakelijk weekmarkt

CENTRUM – De dinsdagmarkt moet langer ‘open’. Dat zegt woordvoerder Peter Dilisse van de ambulante handel. Door dinsdags langer open te blijven hopen de marktkooplui de dinsdagmarkt op de Grote Markt nieuw leven in te blazen.

Dit nieuwe plan is een gevolg van het mislukken van de proef de kramen dichter bij elkaar te zetten. De koopmannen hebben een nieuw verzoek ingediend bij het college. Daarin staat dat ze langer op de markt willen staan om zo ‘meer omzet te krijgen en er daardoor meer ambulante handel ontstaat’, zo zegt de woordvoerder. Mocht de uitslag van het college negatief zijn, dan zal er waarschijnlijk actie komen in de vorm van een petitie. “Maar eerst wachten we de uitslag af.”

Dilisse, die zelf ook marktkoopman is, ziet de voordelen van een langere openingstijd heel goed. “Nu het weer lekker weer wordt, zie je dat de Grote Markt rond een uur of één, half twee volstroomt. Op dat moment moeten wij al weg, terwijl er dan pas een hoop potentiële klanten komen.”

Concurrentie
Wat hier ook mee te maken heeft, is dat normale winkels van acht uur ’s ochtends tot acht, negen uur ’s avonds open zijn; de concurrentiestrijd is dus oneerlijk, stelt Dilisse. “Vooral prijstechnisch gezien lopen we achter op de supermarkten en dergelijke”, legt hij uit. “Toch moeten wij het hebben van het persoonlijk contact en de kennis die wij hebben over onze producten.” Ook de langere openingstijden moeten hieraan bijdragen.

Veiligheid
Ook omtrent de veiligheid is een latere sluitingstijd gunstiger. “Het is veel minder druk als we bijvoorbeeld om een uur of vijf kunnen opbreken. De vrachtwagens en aanhangwagens die dan het plein oprijden kunnen makkelijker hun gang gaan.”

Met z’n allen onder de bomen
De marktlui hadden de afgelopen maanden een proef de markt te concentreren aan de zuidkant van de Grote Markt. Deze proef is mislukt, stellen de kooplui. “Degenen die naar de bomen zijn toegegaan, zijn van hun plek afgehaald, daar waar hun klanten ze de afgelopen dertig jaar konden vinden. Er viel dus een stuk inkomsten voor hen weg doordat ze niet vindbaar meer waren.”